Hae
Metallisydän

Miksi kaikessa pitää kilpailla?

Kolme äitiä juttelee kahvipöydässä. Ensimmäinen kertoo heidän pikku Ruupertin oppineen kävelemään alle vuoden ikäisenä. Toinen ihailee ensin ja vastaa sitten heidän Päivi-Petterin ottaneen ensimmäiset askeleensa seitsemänkuukautisena. Kolmas yhtyy keskusteluun kertoen heidän pienen Kyösti-Päivikin juosseen joka paikkaan jo puolivuotiaana ja tehneen kärrynpyöriä matkalla.
Sama meno jatkuu vuodesta toiseen, milloin saadaan hampaita, milloin opitaan lukemaan tai ajamaan pyörällä ennen muita, puhumattakaan opiskelupaikoista tai ammateista. Siinä ei lapsiparat edes tiedä olevansa jatkuvasti vanhempiensa keskinäisen kilpailun kohteita.

kilpailla

Ei ihme että lapset oppivat saman käytösmallin vanhemmiltaan ja alkavat vertailla kenellä on vahvin isi tai kenen mummo leipoo parhaat pullat.

Missä kaikessa voi kilpailla?

Vaikka niin voisi helposti kuvitella, ei kilpaileminen rajoitu pelkästään paremmuuteen, vaan on mukana ihan jokaisella elämän osa-alueella. Juuri tässä jokin aika sitten juttelin kaverin kanssa salilla ja kaveri kertoi polvensa olevan kipeä ja jalkojen treenaamisen sen vuoksi hieman hankalaa, ei mennyt kuin silmänräpäys kun olin jo kertomassa omasta lonkastani joka oli jokin aika sitten niin perkeleen kipeä, ettei jalkatreenistä tullut pitkään aikaan yhtään mitään. Hah, voitinpas!

Samalla tavalla käy jos joku erehtyy vaikka töissä harmittelemaan, että heiltä hajosi eilen pesukone. Aina nimittäin löytyy porukasta joku, jolta hajosi samall kertaa sekä pesukone että kuivausrumpu ja sitten tulee se kolmas jolta romahti koko talo. Myös vastoinkäymisillä voi siis kilpailla.
Sairastaminenkaan ei tee asiaan poikkeusta. Kuvitteelliset Pekka, Markku ja Ilpo juttelevat. Pekka kertoo olleensa niin pahassa ripulissa, ettei uskaltanut mennä paria metriä kauemmas vessasta. Markku vastaa olleensa niin korkeassa kuumeessa, ettei päässyt ylös edes sängystä. Ilpo vetää kuitenkin voiton kotiin kertomalla saaneensa yhtä aikaa sekä influenssan että noro-viruksen ja joka kerta kun yskäisi, tuli paskat housuun. Se vasta kamalaa olikin, mutta kaiken kärsimyksen arvoista, sillä tuolla koettelemuksella Ilpo sai osakseen keskustelukumppaniensa varauksettoman ihailun, olihan hän pystynyt puhtaasti päihittämään heidät molemmat sairastamisessa.

Miksi meidän pitää kilpailla kaikessa? Miksi ei voi olla vilpittömän hyvillään toisen lapsen saavutuksista? Helpottaako treenikaverin polvikipu jos minun lonkkani on ollut kipeämpi? Onko paskat housussa korkeassa kuumeessa makaaminen jotenkin sankarillisempaa kuin tavallinen nuhakuume? Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Miksi kaikesta pitää tehdä kilpailu?
 
P.S. Kuvat on viime vuoden City Survivors-kisasta Turusta. Tänä vuonna City Survivors järjestetään Helsingissä ja Rukalla, lue lisää TÄÄLTÄ

Yksi kommentti

  1. Terhi kirjoitti:

    Tämähän johtaa juurensa Suomalaisten kansantaudista, eli kateudesta. Kateus on aina ansaittava ja kyllä siinä alkaa äkkiä naapurin Pekka vihertää, kun kerrot maanneesi viikkotolkulla kuumeessa ja paskat housussa lattialla kaaduttuasi viallisen lonkan takia matkalla vessaan.
    (Paitsi että naapurin Pekka voittaa kyllä aina ja ikuisesti tiskiaineen keston ja riittävyyden… )??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *