Hae
Metallisydän

Vinkkejä motivaation ylläpitämiseen

Tammikuu loppuu ihan näillä näppäimillä ja vuodenvaihteessa aloitettujen kuntokuurien kohtalonhetket lähenevät… Tähän asti on jaksettu painaa alkuinnostuksen avulla, mutta nyt innostus ja motivaatio alkaa laantua, lihakset ovat treeneistä kipeät ja joka ilta tekee mieli kaivaa kaapeista jotain herkkua… Nyt on aika säilyttää se selkäranka, ottaa itseään niskasta kiinni ja kantaa notkahdusvaiheen yli!
Vinkkejä motivaation ylläpitämiseen

motivaatio

Mutta mistä löytää se motivaatio kun sohva ja sipsipussi houkuttaa, ulkona sataa räntää ja lihaksia särkee?
Toki voi googlailla netistä erilaisia motivaatiokuvia ja iskulauseita, teipata jääkaapin oveen omia läskikuvia tai hakea tukea vaikkapa puolisolta. Nämä on kuitenkin vain toissijaisia motivaattoreita. Jokainen tietää millainen oma unelmavartalo on ilman kuviakin, lauseet kuten ”there is no limit” saavat lähinnä vituttamaan kun se oma limitti on juuri käsillä ja viisas puoliso on jo aikoja sitten oppinut sanomaan rakkaalleen, että tämä on hyvä juuri sellaisena kuin on…

Kyllä se todellinen motivaatio pitää löytyä ihan sieltä itsestä, omasta halusta laihtua ja kuntoilla. Jos omaa halua siihen ei ole, on sitä turha hakea muualtakaan, sillä ulkoinen motivaattori ei kuitenkaan kanna kovin pitkälle.

Oman motivaation ylläpitämistä auttaa suuresti se, että löytää lajin josta nauttii
Ei kuntosali tai lenkkipolku ole ainoat paikat joissa voi kuntoilla. Jos uinti on sun juttu, niin hyppää altaaseen, jos taas olet aina halunnut kokeilla vaikka zumbaa, niin tunnille siitä! Jos joka kerta joutuu itsensä pakottamaan salille, ei se ole oikea paikka, vaan kannattaa suunnata katse jonnekin muualle ja tehdä sitä, mistä nauttii. Urheilulajeja on tuhoton määrä, niistä löytyy varmasti jokaiselle se oikea. Ja jos ei löydy, niin ainahan voi mennä crossfit-salille muiden sekopäiden kanssa…

Ruokapuolessa on tietyssä määrin sama juttu
Myös terveellisestä ruuasta voi tehdä maistuvaa ja herkullista, ei siihen välttämättä tarvita voita ja kermaa… Netistä löytyy tuhottomia määriä erilaisia terveellisiä ruokaohjeita, niistä vaan etsimään ne itselle mieluisemmat. Olen kuullut huhua, että joku olisi joskus saanut parsakaalistakin siedettävän makuista…

Paitsi että dieettiruoka voi maistua hyvältä, se voi myös näyttää hyvältä. Ruuan ei tarvitse olla tylsää ja väritöntä, vaan annoksen voi rakentaa houkuttelevan näköiseksi.

Entäs se herkkujen napsiminen?
Useimmilla ongelmana ei niinkään ole ruokailujen yhteydessä väärin syöminen, vaan ongelmaksi on muodostunut ruokailujen ulkopuolinen napsiminen. Riski napsimiseen kasvaa dieetin edetessä kun mielihalut alkavat myllertää ja tekee ihan sairaasti mieli esimerkiksi suklaata tai karkkia. Ajatellaan, että ei se yksi karkki mitään tee… ei teekään, mutta pussillinen tekee ja siihen homma liian helposti luiskahtaa sen ensimmäisen suupalan jälkeen.

Napsimisen ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää syödä säännöllisesti. Kun keho saa ravintoa tasaisesti, pysyvät valtavat mieliteotkin helpommin aisoissa ja motivaatio ruokavalion ylläpitämiseen korkeana.
Lopuksi se tärkein asia, eli itsensä palkitseminen
Toki edistyminen kuntokuurissa ja kesällä odotettavissa oleva pyykkilautavatsa toimivat osaltaan palkintoina, mutta kyllä siihen matkan varrelle kannattaa joitakin virstanpylväitä kehitellä. Vaakaan ei niinkään kannata tuijotella, vaan palkinnot on ennemminkin järkevää asettaa ajan mukaan. Esimerkiksi kuukauden herkuttelemattomuuden jälkeen voisi hyvin olla ansainnut uudet treenihousut, kasvohoidon tai vaikkapa ravintolaillallisen, mikä omalla kohdalla sitten parhaiten palkintona toimiikin. Aivan varmasti jaksaa paremmin purra parsaa jos tietää, että viiden päivän kuluttua on palkinnon aika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *