Hae
Metallisydän

Onko lihavuus tabu? Saako muita arvostella?

Tässä yhtenä päivänä seurasin kaupassa sivusta kun kaksi naista tapasi toisensa ilmeisesti pitkästä aikaa. Toinen aloitti keskustelun sanoilla ”Voi kauhistus, kylläpä sä olet taas laihtunut…” Tuo kohtaaminen sai minut kääntämään tilanteen päässäni toisinpäin, mitä jos toinen naisista olisikin huudahtanut ”Voi kauhistus, kylläpä sä olet taas lihonut!”
Onko lihavuus tabu?
Jokainen normaalilla järjellä varustettu ihminen ymmärtää, ettei kenellekään kauhistella tämän lihomista. Ylipainoiselle ihmiselle tämän vatsamakkaroista tai alleista huomauttaminen on epäkohteliasta, eikä niin vaan tehdä. Ei vaikka vatsamakkarat olisivat kasvaneet tai käsivarret roikkuisivat entistä enemmän. Ei ylipainoinen ihminen välttämättä koe tarvetta laihtumiselle, olo voi olla hyvä juuri sellaisena kuin on. Ei siinä kaivata ketään huomauttamaan, että söisit vähemmän. Päin vastoin, sellainen huomautus koetaan todella törkeäksi ja loukkaavaksi.
Yrittäisit syödä vähän enemmän…
Vastaavanlainen huomautus laihalle ihmiselle koetaan kuitenkin olevan ihan okei. Ei ole lainkaan niin epäkohteliasta huomauttaa laihuudesta ja laihaa ihmistä saatetaankin ihan hyvää tarkoittaen kehoittaa syömään vähän enemmän. Kuitenkin ihan yhtä lailla kuin ylipainoinen, myös laiha ihminen voi olla tyytyväinen vartaloonsa juuri sellaisena, eikä koe tarvetta muuttua. On yhtälailla epäkohteliasta huomauttaa toisen laihuudesta kuin lihavuudesta. Silti ”Yrittäisit syödä vähän enemmän” koetaan jotenkin muka kohteliaana huomautuksena, ikään kuin ystävällisenä neuvona. ”Yrittäisit syödä vähän vähemmän” sisältää aivan erilaisen sävyn, tai niin se on ainakin opittu ymmärtämään.
Hyi että noi sun lihakset on kyllä jo liian isot…
Fitness-piireissä törmää hyvin usein kommentteihin omasta ulkonäöstä. Sinänsä ihan ymmärrettävää, onhan fitness hyvin ulkonäkökeskeinen laji. Silti kukaan nainen tuskin haluaa kuulla olevansa liian lihaksikas yhtään sen enempää kuin liian lihava tai liian laihakaan. Silti treenattu mies tai nainen saa hyvin herkästi kuulla ulkonäöstään. Bodarit koetaan usein rumiksi lihaskimpuiksi ja fitness-mimmit liian lihaksikkaiksi ja miesmäisiksi – ja se sanotaan poikkeuksetta ääneen, siihen koetaan olevan oikeus, se ei ole ollenkaan niin epäkohteliasta kuin lihavaksi haukkuminen, mutta saattaa silti tuntua ihan yhtä pahalta.
Saako muita arvostella?
Miksi yleensäkään ihmisiä pitää arvostella, miksi toiselle pitää huomauttaa lihavuudesta, laihuudesta, lihaksikkuudesta tai mistä tahansa? Me olemme kaikki yksilöitä ja erilaisia, mitä jos antaisimme toistemme olla juuri sellaisia kuin kukin haluaa olla, ilman arvostelemista.

Itselleni on tässä viimeisten vuosien aikana päässyt kertymään melkoinen isimasu. Vaikka olenkin sinut masuni kanssa, en kaipaa ketään huomauttamaan asiasta. En yhtään sen enempää kuin valtavista, paidan hihoja kiristävistä hauiksistanikaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.