Hae
Metallisydän

Joulumieltä Satasairaalaan!

Satakunnan Kansa uutisoi perjantaina näin: ”Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa” – Jouluaattoisin Satasairaalaa kiertänyt Teljän Kamarikuoro sai osastoille vierailukiellon

satasairaalaan

Kuvitteellinen Annikki-mummo

Miettikääpä kuvitteellista Annikki-mummoa, joka joutuu viettämään joulunsa Satasairaalan vuodeosastolla kaukana sukulaisista ja perinteisestä joulunvietosta. Joulumieli on varmasti aikalailla kateissa, sillä joulukirkkoonkaan ei Annikki tänä vuonna pääse kauneimpia joululauluja kuuntelemaan, kuten joka joulu on ollut tapana. Toivonpilkahduksen on mieleen tuonut tieto siitä, että Teljän Kamarikuoro on perinteisesti jo yli 50 vuoden ajan kiertänyt Satasairaalassa laulamassa perinteisiä joululauluja osastoilla ja toivottamassa hyvää joulua. Ehkä tänäkin vuonna joulumieli tavoittaa jopa sairaalassa vuoteen omana joulua viettävän Annikin…

Kuvitteellinen pikku-Ville

Lasten vuodeosastolla puolestaan joulua viettää kuvitteellinen kuusivuotias Ville, joka ei tänä vuonna pääse kotiin jouluksi pitkittyneen sairautensa vuoksi. Vanhemmat tekevät kyllä kaikkensa tuodakseen Villelle joulun sairaalaan, mutta mieli on silti apea. Ville rakastaa joululauluja, erityisesti Petteri Punakuonoa, jota isä hänelle aina hyräilee. Isä on kertonut Villelle perinteisestä Teljän Kamarikuoron kuorovierailusta vuodeosastoille ja Ville odottaa sitä malttamattomana…

Yli puolen vuosikymmenen perinne

”Vielä vähän yli kymmenen vuotta sitten seurakuntien kuoroista kaksi kiersi jouluaattona kolmesta viiteen vuodeosastoa eri puolella keskussairaalaa ja yksi kuoro vieraili kaupunginsairaalassa.

Jouluaaton kuorovierailu Satakunnan keskussairaalan (nyk. Satasairaalan) vuodeosastoilla on ollut kuoromme yli puolen vuosisadan ajan perinteellinen joululahja sairaalan vuodepotilaille ja henkilökunnalle.

Nyt viimeisen vuosikymmenen ajan Teljän Kamarikuoro on jatkanut yksin jouluaaton kuorovierailutraditiota tuoden laulutervehdyksen sairaalaan jouluksi jääneille potilaille ja sen henkilökunnalle. Välillä mukana on ollut myös kuorolaisten perheenjäseniä pikkutonttuina ja onpa joulupukkikin joskus ehtinyt laulamaan mukaan.

Kutsua jouluaaton kuorovierailulle on arvostettu ja odotettu, sitä on pidetty kunnia-asiana. Musiikillinen tervehdyksemme on sisältänyt perinteisiä joululauluja ja hyvän joulun toivotuksia sairaalan väelle. Kulloinkin työvuorossa ollut sairaalapastori on johdattanut meitä joulumielellä osastosta toiseen, ja sairaala on tarjonnut vierailun päätteeksi vielä joulutorttukahvit kahviossa.

Lainaus on peräisin Satakunnan Kansan uutisesta, joka löytyy TÄÄLTÄ

No ei tänä vuonna

Tänä vuonna Teljän Kamarikuoro ei kierrä Satasairaalan vuodeosastoilla laulamassa perinteisiä joululauluja. Niin kuvitteellinen Annikki-mummo, kuvitteellinen piku-Ville kuin monet ihan aidot oikeat vuodepotilaatkin jäävät tänä jouluna ilman piristävää jouluvierailua ja tuttuja joululauluja.

Satasairaalan johdolta osastoille kuorovierailukielto. Tiedotteen mukaan ”—Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa eikä osastoilla tapahtuvia kuorovierailuja pidetä enää sopivina. Vuodeosastoilla ei enää kuorovierailuja sallita.”

Lainaus on peräisin Satakunnan Kansan uutisesta, joka löytyy TÄÄLTÄ

Hei ihan oikeasti?

3 kommenttia

 1. mariem kirjoitti:

  Kuulostaa epäreilulta mutta haluaisin laajentaa perspektiiviä. En tunne tätä yksittäistä tapausta, mutt työskentelen sairaalassa. Kuvitteellinen Maryam on tullut lapsena vanhempien kanssa Suomeen, opiskellut ammatin ja sopeutunut yhteiskuntaan, mutta, on muslimi. Hän on juuri saanut tiedon vakavasta sairaudesta, joutuu olemaan joulun osastolla, koska perhe on entisessä kotimaassa vierailulla. Kotimaan sota oikeutettiin aikoinaan kristittyjen tullessa ”vapauttamaan” paikallisia.
  Kuvitteellinen Mohammad on intilainen vaihto-opiskelija, joka viettää joulua sairaalassa leikattavan jalkamurtuman vuoksi, hän on hindu ja saa jouluruokailun sijaan raastekeiton lounaaksi,omaiset juhlivat uutta vuotta Intiassa.
  Sairaala on täynnä ikäviä tilanteita ja yksinäisiä ihmisiä. Kaivataan rakkautta ja läsnäoloa. Ihanteellista tätä olisi toteuttaa ”neutraalisti”, jotta kaikki hyötyisivät. Petteri punakuono on pirteä joululaulu eikä sisällä uskonnollista sanomaa (jenkkien joululaulut on yleensäkin iloisempia eivätkä niin ”paatoksellisia”). Sen sijaan En etsi valtaa loistoa, Maa on niin kaunis ja sairaalapastori edustavat selkeästi uskonnollista vakaumusta.
  Pohdinta on, voisimmeko edes jouluna luopua omista aatteistamme niin paljon, että jakaisimme puhtaasti hyvää mieltä, iloa ja lähimmäisen rakkautta ilman mukana tulevaa uskonta/aatetta/vakaumusta?

 2. Johanna kirjoitti:

  No, periaatteessahan joulu on kyllä kristillinen juhla joten samalla periaattella pitäisi kyllä luopua koko joulun vietosta. Varmasti loukkaa jonkun eriuskoisen vakaumusta kun joulun aikaan tulee ylimääräisiä pakollisia vapaapäiviä.

 3. Sanna kirjoitti:

  Mariem; ehkäpä koko sairaalapastorin työpaikka pitäisi lopettaa? Tai sitten palkata jokaisesta uskontokunnasta ”pastori” sairaalaan. Verorahoilla tietysti. Eihän se nyt käy, että kuvitteellisella Mohammadilla ei ole samoja oikeuksia kuin kristityillä saada oman uskontonsa ”pappi” paikalle.
  Kyllä aika naurettavaksi menee, jos/kun suomalaisia perinteitä ei enää voida noudattaa. Monet niistä kuuluvat meidän kulttuurimme, olivat sitten kirkollisia tai ei. Eihän tässä nyt mitenkään ole kysymys, että me haluaisimme loukata ketään, vaan tuottaa iloa. Ja kaikkia ei vain voi miellyttää samalla kerralla. Soihan ne joululaulut kaupoissakin jo marraskuussa.. eikä niistä tykkää kaikki suomalaisetkaan. Mutta ne soivat silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.