Hae
Metallisydän

Elämmekö elokuvassa?

Tällä viikolla yhtenä päivänä kun kävelin kasvomaski kasvoilla Prismaan ruokaostoksille, pysähdyin katsomaan edessä avautuvaa näkyä. Kymmeniä ihmisiä tyynen rauhallisesti tekemässä ostoksia maskit kasvoilla. Ihan kuin se olisi arkipäivää – ja niinhän se nykyisin onkin. Jos minulle olisi vuosi sitten näytetty valokuva tuosta tilanteesta, olisin miettinyt, minkä elokuvan kuvauksista on kyse. Sellainen olo minulla oli, tuntui kuin olisin elänyt elokuvassa.

Elämmekö elokuvassa?

Vaikka nykyisin tuo maskit kasvoilla liikkuminen on meille useimmille arkipäivää, ei se sitä ollut vielä vuosi sitten. Sellaista oli siihen mennessä nähty lähinnä maailmanlopusta tai zombien maailmanvalloituksesta kertovissa elokuvissa. Käsi ylös, kuka olisi vuosi sitten uskonut että nyt tilanne on tällainen?

Jo kevällä olo oli tietyssä määrin epätodellinen kun koulut olivat kiinni ja yhteiskunta poikkeustilassa. Nyt tilanne on samanlainen, mutta ehkä vielä astetta epätodellisempi, koronaan on ikään kuin jotenkin turtunut – ja se jos mikä tuntuu epätodelliselta. Milloin vainoharhaisesta toisten nuhaoireiden kyttäämisestä tai reilun metrin turvavälin pitämisestä on tullut normaalia? Kuuluuko sen olla normaalia, että olonsa tuntee ruokakaupassa turvattomaksi ilman kasvomaskia ja jokaista maskitonta pitää uhkana omalle terveydelleen?

Valitettavasti tämä epätodelliselta tuntuva tilanne on täysin todellinen. Vainoharhaan tuskin on syytä, mutta maskin käyttäminen ihmisjoukoissa on ehdottoman suositeltavaa. Se kuitenkin johtaa tietynlaiseen toiseen pohdintaan…

Maskien käytön toinen ulottuvuus

Kasvomaskien käyttö on arkipäivää, sitä suositellaan ja siihen kehoitetaan ja tiedän, että maskeja käyttämällä voimme pelastaa ihmishenkiä. En silti voi olla ajattelematta myös kertakäyttöisten kasvomaskien mukanaan tuomaa jätteen määrää. Jos laskemme, että jokainen ihminen maapallolla käyttää keskimäärin yhden kertakäyttöisen kasvomaskin päivässä, se tekee noin 129 000 000 000 (129 miljardia) kasvomaskia kuukaudessa. Minne nuo kaikki kertakäyttöiset kasvomaskit joutuvat? Katujen varsille? Maailman meriin muun sinne kuulumattoman jätteen ohella?

Pohdin aihetta loppuviikosta jo lyhyesti somessa ja sain kommentteja, joissa muistutettiin, että noin puolella maapallon ihmisistä ei ole varaa siihen yhteenkään kasvomaskiin päivässä ja että suuri osa maskeista varmasti päätyy poltettavaan jätteeseen. Näistäkin seikoista huolimatta pelkään ihmisten tyhmyyttä, tuolla kyseisellä Prisma-reissullakin näin useampia kertakäyttöisiä kasvomaskeja jätettyinä ostoskärryihin, maassa roskisten lähellä ja pitkin parkkipaikkaa… Saatamme kohta elää paitsi dystoppisessa elokuvassa, myös ympäristökatastrofista kertovassa dokumentissa…

Sarin Sisters Point takki ja Pieces college-puku on tilattu House of Brandonista

Metallisydän Facebookissa

Metallisydän Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *