Hae
Metallisydän

Erikoistangot: SSB ja HEX-tangot

Tykkään paljon erilaisista erikoistangoista ja omalle kotisalilleni olenkin hankkinut vuosien varrella useita erilaisia erikoistankoja. Kotisalilta löytyy tavallisten levytankojen lisäksi esimerkiksi SSB-kyykkytanko turvalliseen kyykäämiseen, Hex-bar monipuoliseen maastavetoon, Fat Bar otevoiman vahvistamiseen ja kaksi eri mittaista moniotetankoa. Tällä kertaa ajattelin kirjoitella hieman enemmän SSB ja HEX-tangoista.

SSB ja HEX-tangot

Suurin osa kuntosalitreenaajista tekee kyykkynsä ja maastavetonsa ihan perinteisillä levytangoilla. Niin teen itsekin enimmäkseen, mutta käytän myös ajoittain SSB ja HEX tankoja treeneissäni.

Safety squat bar

SSB, eli safety squat bar on nimensä mukaisesti tanko turvalliseen kyykkäämiseen. SSB tangolla kyykätessä painopiste on alempana ja tanko pysyy lähes paikallaan ilman siitä kiinni pitämistä. SSB tangolla kyykkyä on mahdollista tehdä tavallista pystymmässä asennossa, mikä vähentää alaselän kuormitusta. Samalla voima keskittyy enemmän jalkoihin ja pakaroihin.

SSB tangolla syvälle kyykkääminen on pystyn asentonsa myötä helpompaa. ATX:n SSB tangon niska- ja sivuosat on pehmustettu, joten paino jakaantuu tasaisemmin hartioille ja olkapäille.

Itse tykkään SSB tangosta juuri sen pystymmän kyykkyasennon vuoksi. Sillä saan todella mukavaa vaihtelua jalkatreeniin.

HEX bar

Maastaveto on tietyllä tavalla omasta mielestäni se kuntosalitreenin kuningasliike. Siinä on kaikessa julmassa raskaudessaan jotain hienoa. Hex bar -tangolla maastavetoa tehdessä ote tangosta on neutraali, joten rasittavaa sisäkiertoa käsivarsiin ei tule. HHEX barilla maastavetoa tehdessä painopiste on keskemmällä ja sen ansiosta alaselkä selviää vähemmällä rasituksella.

Tangon kahvat on mahdollista kääntää alaspäin, jolloin vetomatka tavalliseen tankoon nähden pysyy samana, tai jos on tarve harjoittaa erityisesti liikkeen loppuvaihetta, kahvat ylöspäin lyhenee nostomatka jonkin verran.

Huomioitava on toki myös että HEX barilla vetäessä ei sääret ole aina ruvella tangon hankauksesta, kuten maastavedossa perinteisellä tangolla.

ATX:n XL kokoinen HEX bar tankoon mahtuu varmasti tarpeeksi painolevyjä vahvemmankin treenaajan tarpeisiin ja se soveltuu hyvin myös leveille painolevyille. Tanko on useita kertoja vahvistettu ja täysin yhtenäinen, ei siis notku eikä nitise! HEX bar tangosta käytetään myös nimeä Trap Bar.

Nämä, sekä useita muita erikoistankoja löytyy GoFitness Megastoren valikoimista, käy kurkkaamassa ja valitse omaan tarpeeseesi sopivat tangot laajasta valikoimasta!

(Tsekkaa TÄÄLTÄ aiempi postaus moniotetangoista!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *