Hae
Metallisydän

Kenellä on oikeus arvostella muita?

Aina välillä sitä törmää aika törkeään muiden ihmisten arvosteluun. Siitä niin kovasti puhututtavasta tasa-arvosta ei ole tietoakaan kun omien mielipiteiden annetaan kuulua. Mutta onko jollain ihan oikeasti suurempi oikeus arvostella muita kuin toisella?

Kuvitteellinen tilanne 1:
Kaksi miestä istuu autokorjaamon odotustilassa. Markun Mazdasta on taas alapallonivel hajonnut, jo kolmatta kertaa vaikka auto on ollut Markulla vasta vajaat kaksi vuotta. Seuraavalla kerralla autoa vaihtaessaan Markku kyllä palaa tuttuun ja turvalliseen Toyotaan, niiden kanssa ei koskaan ole ollut vastaavia ongelmia. Simo, tai kavereiden kesken Simppa, on puolestaan tuonut oman luotettavan Volvonsa ihan vaan vuosihuoltoon. Siinä samalla Simppa on tosin pyytänyt vilkaisemaan myös jarrulevyjen ja -palojen kunnon, sillä vaimo väitti kiven kovaan kuulleensa jotain rahinaa vasemman takarenkaan suunnalta kurvatessaan eilen kotipihaan.
Miehet selailevat aikakauslehtiä odotellessaan, Markku Tekniikan Maailmaa ja Simppa Apua. Miehet keskustelevat Tekniikan Maailmassa testissä olleista matkapuhelimista ja niiden ominaisuuksista. Simpalla lehti sattuu olemaan auki artikkelin kohdalta, jossa puhutaan ylipainoisuudesta. Markku vilkaisee lehden kuvaa ja tokaisee, että onpa siinä valtavan kokoinen nainen, tuollainen ei kyllä ole enää edes kaunis. Simppa myöntelee, on varmasti aika epäterveellistäkin, miten ihminen oikein päästää itsensä tuon kokoiseksi, eihän tuon kokoinen ihminen löydä itselleen enää mistään vaatteitakaan… Ja katso nyt noita reisiä, on siinä selluliittirasvalle käyttöä!
Miesten syvällinen pohdinta katkeaa kun mekaanikko ilmoittaa Simpan Volvon olevan valmis, taas voi hyvillä mielin ajella seuraavan vuoden, jarrutkin on ihan kunnossa. Markku jää vielä odottamaan tuomiota Mazdastaan…

No, monellako lukijalla on verenpaine noussut? Melkoisia sikoja nuo miehet vai mitä? Tuolla tavalla arvostelevat naisten ulkonäköä… Totta, mutta kurkataanpa vielä toinen kuvitteellinen tilanne ja annetaan tuomio vasta sitten.
Kuvitteellinen tilanne 2:
Kaksi naista istuu kampaamon sohvalla odottamassa omaa tukankäherrysvuoroaan. Pirjo on vihdoin uskaltautumassa ottamaan perinteisen pehmennyksen lisäksi hiukan vaaleita raitoja, kun Marjatalta kampausta ihan vaan siistitään, sillä Marjatan miniällä on viikonloppuna nimipäivät ja Marjatta haluaa olla edustava, tuleehan paikalle naapurin Kaukokin, jonka erosta on kulunut jo kaksi vuotta…
Naiset selailevat odotellessaan aikakauslehtiä, Pirjo MeNaisia ja Marjatta 7 Päivää lehteä. Ensin kauhistellaan Vappu Pimiän mekkoa, joka paljastaa ihan liikaa reittä, ei sellainen sovi enää äiti-ihmiselle… Sitten Marjatta näyttää Pirjolle Bull Mentulan kuvaa ja molemmat päivittelevät miten ruma mies Mentula on, ihan liian lihaksikas ja vielä kaljukin. Pirjo toteaa tuollaisten lihasten olevan varmasti jo terveydelle haitallisetkin ja Marjatta säestää että häntä ainakin ällöttää kun joku pumppaa itsensä tuollaiseksi, katso nyt noita käsiäkin, täynnä tollasia rumia suonia! Eihän tuon kokoinen mies löydä mistään enää edes istuvia vaatteita.
Naisten hämmästely jää kuitenkin kesken, sillä kampaaja kutsuu Marjatan tuoliinsa. Pirjo jää vielä ihmettelemään Mentulan kuvia kun Marjatta kiipeää kampaajan tuoliin ja päättää olla rohkea, otetaan sittenkin otsalta vähän enemmän…

Noniin, kumpi tilanteista saa kiukun nousemaan? Onko toinen toista epätasa-arvoisempi? Käyttäytyykö toisen tilanteen päähenkilöt toista ilkeämmin tai asiattomammin ja miksi? Kenellä on oikeus arvostella muita?

Yksi kommentti

  1. Mari kirjoitti:

    Kenenkään ulkonäköä ei ole sopivaa arvostella. Kumpikin tilanne on yhtä väärin. Jokaisella meillä on oikeus kehorauhaan, oli sitten lihava, laiha. lihaskimppu, jne. Ihmettelen suuresti ihmisten ajatusta siitä, että toisen ulkonäköä on oikeutettua arvostella. Kukin huolehtikoon omista kiloistaan tai lihaksistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *