Hae
Metallisydän

Mitä helvetin järkeä tässä lakkoilussa on?

Nyt on sitten lakkoja vähän joka puolella. Lapset ei saa päiväkodissa tai koulussa lämmintä ruokaa, uimahallit on kiinni, siivoajat ei siivoa, hoitajat on vuoronvaihtokiellossa ja vaikka mitä muuta. Ja nyt ei saa sitten suuttua jos unohdin mainita jonkun ammattiryhmän työtaistelutoimet, niitä kun on aikamoinen lista. Mutta onko niissä missään oikeasti mitään järkeä?

järkeä

House of Brandonissa on miesten viikko! Torstaihin 25.10. asti koko miesten valikoimasta -20% koodilla MENSWEEK20

Lakkoilu

Ymmärrän lakkoilun työtaistelutoimena, se on palkansaajajärjestöjen viimeinen keino vaikuttaa, laittaa työnantajajärjestöt ahtaalle ja pakottaa joustamaan kannastaan neuvottelupöydissä.
Luulen ymmärtäväni jopa sen, miksi tällä hetkellä lakkoillaan. Jos olen oikein ymmärtänyt, taistelua käydään työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämistä vastaan.
Silti en oikeastaan ymmärrä kaikkia tällä hetkellä menossa olevia työtaistelutoimia.

House of Brandonissa kaikki naisten takit -15% koodilla TAKIT15 (koodi voimassa torstaihin 25.10. saakka)

Mutta ihan oikeasti, mitä helvetin järkeä tässä touhussa oikein on?

Aloitetaan nyt vaikka niistä siivoajista, jotka taistelevat olemalla lakossa kaksi päivää. Kenelle siitä on haittaa? Kuinka moni työntekijäjärjestöjen pomo kauhistuu julkisten rakennusten lattioille kertyvistä pölypalloista tai kuraisista kengänjäljistä? Harmittaako pomoja niin paljon, että he tarttuvat moppiin? Ei kyllä se on valitettavasti niin, ettei kukaan siivoa noina lakkopäivinä, vaan myös niiden päivien tekemättömät työt odottavat siivoajia loppuviikolla lakon päätyttyä.

House of Brandonissa on miesten viikko! Torstaihin 25.10. asti koko miesten valikoimasta -20% koodilla MENSWEEK20


Päiväkotien ja koulujen ruokahuollon puuttuminen on puhuttanut paljon ja meilläkin päiväkotilainen oli eilen ilman lämmintä ruokaa. No kaikesta kohusta huolimatta ei päiväkotipäivän jälkeen ollut nälkäkiukkua, päinvastoin kotona ei meinannut ruoka maistua kun päiväkodissa oli syöty niin reippaasti kiisseliä ja leipää.
Meillä ollaan töissä myös työtaistelujen kourissa, ollaan nimittäin vuoronvaihtokiellossa. Ikävä puoli siinä vaan on, että meillä tuskin koskaan vuoronvaihdot on lähtöisin työnantajasta. Lähes kaikki vuoronvaihdot tehdään työntekijöiden kesken heidän omasta halustaan.

House of Brandonissa on miesten viikko! Torstaihin 25.10. asti koko miesten valikoimasta -20% koodilla MENSWEEK20


Entäs sitten jokin tehdas, jossa kaikki asiat ovat hyvin, työnantaja reilu ja työntekijät tyytyväisiä. No siinä sitten täysin ulkopuolelta ammattiyhdistyksestä määrätään lakkoon, mikä seisauttaa tehtaan muutamaksi päiväksi. Tehdas kärsii mittavat tappiot, iso urakka kusee ja siitä lähtee alamäki. Vuoden kuluttua istutaan miettimässä lomautuksia tai irtisanomisia.
Ymmärrän siis periaatteessa lakkoilun, mutta en kyllä oikeasti ymmärrä mikä näistä työtaistelutoimista on se, mikä laittaa työnantajapuolen ahtaalle ja pakottaa joustamaan kannastaan neuvottelupöydässä? Mitä käytännön hyötyä tästä lakkoilusta on kenellekään?

2 kommenttia

  1. Luana kirjoitti:

    Siis eikö se vuoronvaihtokielto ollut nimenomaan kielto vaihtaa vuoroja työnantajan pyynnöstä? Käsittääkseni edelleen saa kyllä omasta aloitteesta esim. omien muuttuneiden menojen vuoksi vaihtaa.

  2. yksi työtön työttömien joukossa kirjoitti:

    monet lakkoilevat solidaarisuudesta koska isomman firman työntekijät haluavat taistella heikompien puolella isoa hallitusmörköä vastaan jos se olisikin niin että ne lakkoilisi ketä tämä hallituksen uusi laki esitys koskisi se ei saisi media näkyvyyttä mutta kun kyseessä on myös muut hallituksen tekemät kurjistamiset joiden aiheuttama kurjuus nyt vaan alkaa riittämään ihmisille onhan suunnitteilla aktiivimalli 2 kaikki nämä hallituksen toimet ovat lisänneet vain heikompi osaisten kurjuutta rikkaat rikastuvat köyhä köyhtyy ja niin kauvan kuin tämä hallitus jatkaa toimiaan niin kauvan lakkoillaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.