Hae
Metallisydän

Mikä ihmeen ihannepaino?

Mikä ihmeen ihannepaino? Meitä ihmisiä halutaan laittaa milloin millaisiinkin lokeroihin. On pitkiä ja pätkiä, lihavia ja laihoja, tavallisia ja epätavallisia. Jo neuvolassa aletaan lapsen pituuden ja painon mukaan piirtää käyrää ja huolestutaan kovasti jos lapsen viiva menee viitearvojen ohi joltakin osaltaan. Jokin menee silloin väärin, vaan kuka on määrittänyt sen mikä on oikein ja mikä väärin?

Mikä ihmeen ihannepaino?

ihannepaino

Painoindeksi – yksi iso vitsi

Aikuisille ei enää piirretä käyrää, aikuisille lasketaan painoindeksiä. Periaate on kuitenkin sama. Painon ja pituuden suhdetta verrataan ennalta laaditun taulukon lukuihin ja kerrotaan ihmisille millainen pitäisi olla, mikä on jo ihan pelkän ajatuksen tasolla raivostuttavan ja naurettavan välimaastossa – eikä se edes toimi. Pelkkää painoindeksiä tuijottamalla jokaisen kisakireydessä olevan bodarin pitäisi laihduttaa vielä useita kiloja, ihan vaan esimerkkinä…

Inbodyt ja muut kehonkoostumusmittaukset

Kehonkoostumusmittaus on kivikautiseen painoindeksiin verrattuna rakettitiedettä. Siinä pystytään sähköimpulssien avulla mittaamaan niin rasvakudoksen kuin lihaskudoksenkin määrää, vertaamaan raajojen lihasmassaa toisiinsa ja yläkehon suhdetta alakehoon. Kehonkoostumusmittaus on jo askel parempaan suuntaan, mutta lopuksi siinäkin mennään metsään, lopuksi laite nimittäin kertoo mihin suuntaan kehon koostumusta tulisi muuttaa. Taas ollaan työntämässä ihmisiä johonkin tiettyyn muottiin.

Vanha kunnon vaaka

No nyt mennään sinne old scoolin puolelle, varsinkin jos noustaan hienon digitaalisen vaa’an sijaan vanhalle kunnon mekaaniselle vaa’alle. Jokainen meistä on punninnut itseään, osa enemmän kuin toiset – useimmiten tavoitteena saada muutettua vaa’an lukemaa johonkin suuntaan. Minun mielestäni vaa’at saisi heittää seinään. Mitä ihmeen merkitystä sillä on mitä lukua jokin laite näyttää? (Kilpaurheilu painoluokissa on toki ihan oma asiansa)

Peilikuva?

Mitenkäs tuo oma peilikuva? Siltä ei juurikaan voi välttyä, vaikka varmasti jokaisella niitäkin aamuja on, ettei haluaisi omaa naamaansa peilistä nähdä. Voisiko peilikuva toimia painoindeksin, kehonkoostumusmittausten ja jopa vaa’an sijaan parhaana ihannepainon mittarina? Eikö se ole ihan riittävä mittari, että oma peilikuva miellyttää? Ja jos omaa peilikuvaa haluaa muuttaa johonkin suuntaan, niin antaa palaa vaan!

Mikä se ihannepaino sitten on?

Jokaisen ihmisen ihannepaino on se, missä on paras olla, mihin on itse tyytyväinen. Ei mikään muiden valmiiksi miettimä lokero.

Metallisydän Facebookissa

Metallisydän Instagramissa

Yksi kommentti

  1. Suppu kirjoitti:

    No jaa, harva tavallinen tallaaja on bodari, kisakireydestä nyt puhumattakaan. On tietenkin totta, että kunnon lihaskimpuilla painoindeksi on lihavuuden puolella, koska lihas painaa enemmän kuin rasva. Mutta jos nyt ihan rehellisesti katsot suomalaista katukuvaa, niin aika harvassa nämä fitness-tyypit kokonaiskuvassa ovat. Ylipaino on vaarallinen kansantauti, joka aiheuttaa monia sairauksia, joiden hoito taas on erittäin kallista yhteiskunnalle. Eipä tietenkään jokaisen tarvitse olla samaa muottia, mutta eipä tuosta ylipainosta voi nykyään kunnolla edes puhua, heti saat tikarin selkään. Edes lääkärit eivät aina uskalla siitä ja sen terveyshaitoista asiakkailleen sanoa, koska kehopositiivisuus. Tämä taas on erittäin fine! Ja jokaisen kuuluu saada olla sellainen on. Muilla ihmisillä ei pitäisi olla nokan koputtamista siihen. Mutta terveyden näkökulmasta jonkun siihen on puututtava. Ei naapurin, tutun saatikka tuntemattoman. Mutta terveysviranomaisella kuuluu olla oikeus siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.