Hae
Metallisydän

Se kaikkein kallein lasti

”Autolla ajetaan varo varo vasti, ettei kaatuisi kallis lasti…”
Meidän perheessä autolla kuljetaan päivittäin, päiväkotiin, kauppaan, mummolaan ja vaikka mihin. Välillä välimatkat on lyhyitä, välillä pitkiä, mutta matkan pituudesta riippumatta turvallisuus on aina ensisijalla.

Se kaikkein kallein lasti

Kun Emilia oli vielä Sarin masussa, tehtiin paljon kaikenlaisia hankintoja. Oli pinnasänkyä, sitteriä ja vaunuja, mutta se kaikkein tärkein oli jo silloin turvallinen turvakaukalo. Pieni lapsi on autossa todella turvaton jo pienessäkin töytäisyssä ilman kunnon tuvakaukaloa.

Emilian pari kuukautta vanha serkkupoika kulkee turvallisesti turvakaukalossa takapenkillä, selkä menosuuntaan.

Turvakaukalosta turvaistuimeen

Emilian kasvaessa turvakaukalo jäi pieneksi ja oli aika siirtyä turvaistuimeen. Sen suhteen oltiin myös hyvin tarkkoja ja oikea turvaistuin valittiin tarkasti harkiten ja vertaillen. Turvaistuinten hinnat ovat korkeita ja houkutus käytetyn istuimen hankkimiseen oli korkea, varsinkin kun niitä tarvittiin kaksi, yksi molempiin autoihin. Käytettyä istuinta ostaessa ei kuitenkaan koskaan voi varmuudella tietää mitä saa, onko istuinta kolhittu tai kuinka vanha se on. Kolaroitua tai useamman vuoden vanhaa turvaistuinta kun ei kannata ostaa, ne eivät ole enää turvallisia.
Ensialkuun Emilia kulki turvaistuimessa selkä menosuuntaan, se kun on taaperolle se turvallisin asento pään ollessa vielä suhteessa painava ja niskan alueen lihaksisto heikko. Emilian täytettyä kolme uskaltauduimme kääntämään istuimen kasvot menosuuntaan. Emilia on aika pienikokoinen, joten vielä ei ole aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli turvavyöistuimeen, mutta ei siihenkään enää kauaa mene.

Turvaistuimen kiinnittäminen

Tuolla edellä jo viittasin tarkkaan harkintaan turvaistuinta hankkiessa. Yksi huomioonotettava seikka on turvaistuimen (ja kaukalon) turvallinen ja tukeva kiinnittäminen autoon. On kyse sitten turvakaukalosta tai turvaistuimesta, on se todella tärkeää kiinnittää tukevasti ja huolella, heikosti kiinnitetty istuin tai kaukalo kun ei ole lapselle turvallinen. Turvakaukalon suhteen suosittelen ehdottomasti valitsemaan telakallisen version, telakan kun kerran kiinnittää kunnolla autoon, on itse kaukalo sitten helppo ja nopea kiinnittää telakkaan ja napata siitä mukaan.
Toisin kuin kaukaloa, ei turvaistuinta tarvitse olla irrottamassa ihan joka päivä. Silti sen kiinnittäminen nousee merkitykselliseksi heti jos sitä joutuu useamman kerran irrottamaan. Toisessa autossa meillä homma onnistuu käden käänteessä isofix-kiinnityksen ansiosta, kun taas toiseen autoon istuinta kiinnittäessä on hiki virrannut ja kirosanojakin saattanut joitakin kuulua… Kyllä sen istuimen auton omalla turvavyölläkin tukevasti ja turvallisesti kiinni saa, mutta henkilökohtaisesti suosittelen kyllä isofixia jos vain mahdollista 😀

Miten lasta kuuluu kuljettaa?

Laki sanoo, että alle 135 cm pituinen lapsi tarvitsee turvaistuimen. Erilaisia turvaistuimia on kuitenkin markkinoilla vaikka millä mitalla, eikä valmistajien suosituksiin välttämättä voi aivan täysin luottaa ja minunkin mielipiteeni tässä postauksessa ovat vain mielipiteitä. Faktatietoakin onneksi löytyy, Liikenneturva kun on puolueeton ja virallinen asiantuntija ja oikea taho neuvomaan näissä asioissa.
Tarkempaa ja kattavampaa tietoa lapsen kuljettamisesta autossa löytyy Liikenneturvan nettisivuilta. Sivuilta löytyviin ohjeistuksiin ja opastevideoihin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä lapsi on ainakin meillä ehdottomasti se kaikkein kallein lasti jota autossa kuljetetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *