Hae
Metallisydän

Tapaus Aku Louhimies

Aku Louhimies oli minulle vielä muutama päivä sitten mahtavien elokuvien, kuten Levottomat, Paha Maa ja Vuosaari, sekä nyt viimeisimpänä uuden Tuntemattoman Sotilaan ohjaaja. Louhimies on edelleen kaikkea tätä, mutta nyt valitettavasti myös jotain ihan muuta.

Hollywoodissa on vellonut jo pitkään kohut erinäisten elokuvaohjaajien ja näytteijöiden kohdalla. #metoo -kampanja on tuonut naisnäyttelijöille uskallusta nousta esiin ja kertoa järkyttävistä kokemuksistaan ja seksuaalisesta ahdistelusta. Jokin aika sitten tuntui siltä, että lähes viikoittain nousi esiin uusi tunnettu näyttelijä, ohjaaja tai tuottaja, joka oli käyttänyt valtaansa nuorten naisnäyttelijöiden alistamiseen tai ahdisteluun.
Suomen oma ”Weinstein”
Nyt Suomi on saanut oman ”Weinsteininsa” kun lukuisat Suomen eturivin naisnäyttelijät, kuten esimerkiksi Pauliina Tola, Pihla Viitala, Matleena Kuusniemi, Lotta Lehtikari ja Minna Haapkylä ovat kertoneet kokemuksistaan Aku Louhimiehen ohjattavina. Varsinaisia seksuaalisia ahdistelusyytöksiä ei tietääkseni ole esitetty, vaan kyse on ollut Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista, kiusaamisesta, alistamisesta, jopa nöyryyttämisestä. Lukiessani Ylen artikkelia aiheesta nousi kieltämättä melkoinen kiukku naisnäyttelijöiden puolesta, ei ketään saa kohdella tavalla jolla naiset kertovat Louhimiehen heitä kohdelleen, jopa rääkänneen.

Lynkkaus mediassa
Kiukku on noussut myös lukiessani eri medioista useamman päivän ajan Louhimiehen julkista lynkkaamista. Naisnäyttelijät ovat tehneet täysin oikein tuodessaan Louhimiehen toiminnan esiin, kertoessaan kokemastaan nöyryytyksestä saadakseen sen loppumaan ja mahdollisesti suojellakseen muita naisnäyttelijöitä vastaavilta kokemuksilta. Yhtään Louhimiestä puolustamatta, mediassa asiaa voitaisiin mielestäni kuitenkin käsitellä muullakin tavalla. Samalla tavalla kuin naisten kertomat Louhimiehen metodit tuntuivat täysin kohtuuttomilta naisia kohtaan, tuntuu minusta tämänhetkinen julkinen Louhimiehen lynkkaaminen jokaisessa mediassa jokseenkin kohtuuttomalta. Jossakin määrin voidaan toki kokea että Louhimies saa nyt ansionsa mukaan, mutta kai siinäkin jossain menee raja. On aivan sama mitä Louhimies tällä hetkellä sanoo, se käännetään varmasti häntä vastaan. Ei ihme että Louhimies perui eilen osallistumisensa Veitola, Enbuske, Salminen -ohjelmaan.

Älä missään nimessä erehdy tykkäämään
Tämä julkinen lynkkaaminen on mennyt ihan naurettaviinkin mittasuhteisiin, sillä julkisuudessa on jopa listattu julkisuuden henkilöitä, jotka ovat menneet tykkäämään Louhimiehen Facebookissa julkaisemasta anteeksipyynnöstä. Nämä julkisuuden henkilöt joutuvat nyt puolustelemaan itseään ja selittelemään miksi ovat siitä tykänneet, jos eivät halua saada osaansa paheksunnasta.
Haluankin tässä lopuksi vielä erikseen korostaa, että mielestäni naisnäyttelijät, jotka ovat kokemansa vääryydet tuoneet esille, ovat toimineet täysin oikein ja todella rohkeasti ja jos kaikki lukemani pitää paikkansa, Aku Louhimies puolestaan on toiminut täysin tuomittavalla tavalla, jota en missään tapauksessa hyväksy. Median piiskaama someraivo alkaa kuitenkin hiljalleen muistuttaa yhtä ihmistä kepeillä hakkaavaa vihaista väkijoukkoa… kannattaisiko jokaisen nyt hieman hillitä itseään?

14 kommenttia

 1. Mietteliäs kirjoitti:

  Minusta ohjaajan täytyy pystyä ohjaamaan ja saamaan näyttelijöistä irti ilman kiusaamista ja höykyttämiarä. Ei todellakaan ole ok sanoa pienelle lapselle, että hänen vanhempansa ovat kuolleet, että saataisiin aitoa itkua aikaan.
  Somelynkkaus nykyään on aika rajua ja hurja ilmiö. Tällainen ihminen joka netissä pyörii, törmää kaikenlaisiin kirjoituksiin usein. Mutta elämää on myös tietokoneen ulkopuolella. Meillä töissä esimerkiksi tästä aiheesta ei juuri kahvikeskusteluissa ole juteltu. Tuntuu, että asiat jotka kohahduttavat somessa ja saavat aikaan keskustelua siellä, eivät jotenkaan siirry ulkomaailmaan. Harva niistä asioista keuhkoaa netin ulkopuolella.

 2. E kirjoitti:

  Jos totta puhutaan niin minusta koko metoo kampanja on mennyt ihan yli jo. Tämän kun sanot ääneen niin sinut ristiinnaulitaan. En vähättele asioita esim. seksuaalinen ahdistelu ja raiskaukset ym on kamalia ja toki niistä on hyvä puhua ja ihmiset saavat vertaistukea. Jotenkin silti tuntuu että asioilla mässäillään, niitä lietsotaan ja suurennellaan, missä menee senkin raja? Jokainen nainen luultavasti on kokenut huuteluita ulkonäöstä, saanut läpsyjä pepulle yms.. Ei ole hyväksyttävää, mutta tuntuu että jokaisesta miehen katseesta tms ollaan jo somessa huutamassa #metoo, meneekö koko kampanja merkitys niiltä, joihin sen oikeasti pitäisi kohdistua.
  Louhimiehestä en ota sen enempää kantaa, asioilla yleensä kun on kaksi puolta, joita toinen osapuoli on pyytänyt anteeksi ja silti häntä kivitetään hullun raivolla. En silti hyväksy tuollaista naisten kiusaamista yms elokuvan yms takia, mutta jotain rajaa juurikin tuohon someraivoon.

 3. Jenni kirjoitti:

  Joidenkin mielestä metoo on mennyt liian pitkälle. Minusta taas se on todella hyvä, että näistä asioista on alettu puhua. Sain yhdessä työpaikassa kuunnella koko ajan kaksimielisiä vitsejä. Olen huumorintajuinen ihminen ja kyllähän ne välillä naurattaa, mutta tuli sellanen fiilis, että tämä henkilö ei oikein muusta osaakaan puhua. Muutenkin miesvaltaisessa työpaikassa on ollut välillä sellanen olo, että nuorelle, ujohkolle naiselle on hyvä heitellä kaikenlaista läppää vaan siksi, että saisi tämän hämilleen. Ennen metoo-kampanjaa ajattelin, et tämä nyt vaan kuuluu mun elämään, enkä vieläkään tekisi näistä mitään numeroa. Miksi? En halua tulla leimatuksi tosikkona, joka ei vitsiä ymmärrä.
  Jos lähes jokainen nainen on saanut osakseen huutelua ja takamukselle läpsimistä, nii mites miehet? Mä ainakin uskon, että joitakin miehiä vaan harmittaa, et tietyt asiat ei ole enää ok. En oo lukenut yhtään juttua, jossa nainen huutaa metoo siksi, että mies katsoo häntä. Jos näin on, niin liioittelua toki.
  Mitä Louhimieheen tulee, niin hyvä että asiat tuli julki. Somelynkkaus on ehkä ollut armotonta, mutta tavallaan ymmärrän. Sairastahan tuollainen käytös on. Helpompi olisi olla uskomatta häntä.

 4. Sanni kirjoitti:

  Voi Jenni veit sanat suustani.Täysin samaa mieltä sun kans!?

 5. Sanni kirjoitti:

  Siis E:n kanssa samaa mieltä?

 6. Ninni kirjoitti:

  Mua ahdistaa naisena vähän kaikki koko kohuun/kohuihin liittyvä. Ymmärrän täysin että naiset puhuvat asiaa, silti. Tiedän että maailmassa on myös ”kamalia” naisia, jotka käyttävät valtaansa tai asemaansa väärin vastapuolen sukupuolesta riippumatta.

 7. laura kirjoitti:

  Ymmärrän täysin kirjoituksesi pointin. Hienoa, että uskallat tuoda ajatuksesi esiin. Tästä tuskin kukaan saa väärän käsityksen, että hyväksyisit millään lailla alistavaa ja huonoa käytöstä. Se on aina väärin ja kaikin puolin surullista, erityisesti kiusattuja ajatellen.
  Aku Louhimiehen kohun jälkeisessä toiminnassa on kuitenkin jotain, joka saa minulta arvostusta. Hän ei paennut. Hän tuli samana iltana televisioon, pyysi nöyränä anteeksi. Haluan uskoa, ja minusta vaikuttaa siltä, että tapahtumien myötä hän korjaa toimintaansa. Minusta anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat hirvittävän väkeviä asioita. Kuka niihin pystyy, voi päästä eteenpäin. Ne, jotka jatkavat yhden ihmisen lynkkaamista julkisesti eivätkä kykene antamaan vääriä tekoja anteeksi, ovat lopulta henkilökohtaisesti häviäjiä.
  Olisi julmaa ajatella, ettei ihminen voisi oppia virheistään ja nousta pahastakin rotkosta pinnalle. Näen Aku Louhimiehessä jotain sellaista vahvuutta, että hänellä on valmiudet oppia virheistään, vahvuutta mennä eteenpäin ja antaa jälleen elämän voittaa.

 8. Skydii kirjoitti:

  Jännä vaan, että nuo naisnäyttelijät ovat tulleet kuuluisiksi juuri Louhimiehen elokuvista ja töitä on riittänyt.

 9. Elli kirjoitti:

  Louhimies on pyytänyt anteeksi ainoastaan sitä, ettei hänelle ole voinut tulla puhumaan, johon Matleena Kuusniemi useaan kertaan joutui toteamaan että ”Mähän olen sanonut”
  Louhimies ei ole kertaakaan pyytänyt anteeksi sitä mitä on tehnyt eli ohjaamisessaan käyttämiään ”metodeja” eli valta-asemansa väärinkäyttöä.
  Toivon todellakin että Louhimies tajuaa, mikä hänen käytöksessään on väärin, ja muuttaa toimintatapojaan.
  Some-lynkkauksesta en osaa sanoa, kun itse olen nähnyt ainoastaan asiallista keskustelua aiheesta. Sanomattakin on selvää, että ketään ei saa kohdella niin kuin Louhimies on tehnyt

  • Elli kirjoitti:

   Korjaus: Ilmeisesti Jussi-gaalapuheessaan on ainakin melkein pyytänyt anteeksi tekemisiään

 10. Nimetön kirjoitti:

  Kirjoituksessasl viittaat Louhimieheen Suomen Weinsteinina, vaikka seksuaalisista ahdisteluista ei louhimiestä ole tuomittu ja pidät median lynkkaamista kohtuuttomana. Taidat osallistua siihen lynkkaamiseen weinstein- viittauksilla hieman itsekin, eikö?

  • Pekka kirjoitti:

   Ihmettelen ihmisiä jotka kiipee puuhun kun niitä käsketään Väärä paikka käsitellä työ paikka kiusaamista En mene sellaiseen työpaikkaan jossa epä mielyttävä pomo niitä työ paikkoja on pilvin pimein Jukisuus on vika paikka selvittää näitä asiota ja kaataa lokaa yhden päälle vaikka on aihettakin Ihmiset on kun haaskalla kannattaa katsoa vähän peiliin mitä näkyy

 11. Pekka kirjoitti:

  Ihmettelen ihmisiä jotka kiipee puuhun kun niitä käsketään Väärä paikka käsitellä työ paikka kiusaamista En mene sellaiseen työpaikkaan jossa epä mielyttävä pomo niitä työ paikkoja on pilvin pimein Jukisuus on vika paikka selvittää näitä asiota ja kaataa lokaa yhden päälle vaikka on aihettakin Ihmiset on kun haaskalla kannattaa katsoa vähän peiliin mitä näkyy

 12. Jenni kirjoitti:

  Nimimerkki Pekka, sen verran huonoa suomen kieltä, et oli aika hankala ymmärtää pointtia. Suomessa ei kai ole ihan älyttömästi ohjaajia, tämä on pieni maa. Saatika menestyksekkäitä elokuvaohjaajia. Monessa tilanteessa jos näytteltelijä olisi suunsa avannut, niin olisi varmaan kenkää saanut. Toisaalta, jos on tilanteessa lamaantunut tai jostain syystä ei uskalla vastustaa, niin oikeuttaako se teon? Niinkö saa toimia? Tästä päästään kauas aiheesta, mutta tuli mieleen: onko esim. raiskaus sitten ok, jos ei kykene häipymään paikalta tai sanomaan vastaan, on lamaantunut vaikka tai shokissa?
  Hienoa kuitenkin että Aku pyysi anteeksi. Ja varmasti on paljon naisia, jotka ahdistelevat miehiä tavalla jos toisella ja käyttävät valtaansa väärin. Mutta onhan naisen asema joissakin asioissa heikompi Suomessa, kuin miehen, mutta se on taas asia erikseen.
  Oon lukenut Akun uutisiin liittyviä kommentteja ja paras ja samalla pahin kommentti oli mun mielestä ”Mies ei saa olla enää mies” 😀 Toivottavasti tämä oli trolli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.