Hae
Metallisydän

Terveellinen dieettiruokavalio ihan kenelle tahansa

Vuosi on vaihtunut, uudenvuoden lupaukset annettu ja dieetille lähdetty. Moni tuskaileekin tällä hetkellä mitä kummallisempien dieettiviritelmien kanssa syöden pelkkää parsakaalia tai nähden nälkää. Nyt viritelmät voi unohtaa, tämä yksinkertainen ja hyvin helposti muunneltava dieettiruokavalio sopii kaikille ja sillä saa varmasti painon putoamaan terveellisesti ja nälkää näkemättä. Tämä on runko, jonka jokainen voi helposti muokata itselleen sopivaksi- ihan itse.

Terveellinen dieettiruokavalio

Terveellisen ruokavalion perusta on terveelliset raaka-aineet. Kun ruokavalio on koostettu puhtaista ruoka-aineista ja turhat herkuttelut jätetty pois, ei nälkää tarvitse nähdä ja paino putoaa silti. On oikeasti aika yllättävää kuika paljon puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa voi syödä myös dieetillä.

dieettiruokavalio

Lähdetään liikkeelle aamupalasta

Aamupalaa ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä yöllä kehon energiavarastot ovat tyhjentyneet ja aamulal ne on saatava täytettyä päivän askareita varten. Puuro on erinomainen aamupala myös dieetille, sillä sen sisältämät hiilihydraatit täyttävät tehokkaasti kehon energiavarastot. Puuron voi maustaa heittämällä sekaan vaikkapa hiukan pakastemarjoja tai lorauttamalla sokeritonta mehukeittoa. Puuroa on hyvä höystää hiukan proteiinilla, jotta nälkä pysyy pidempään poissa. Siihen käy hyvin vaikkapa raejuusto tai pari keitettyä kananmunaa.

Lounas ja päivällinen

Lounaan vuoro on kolmisen tuntia aamupalan jälkeen. Dieettiruokavalio ei ole mitään rakettitiedettä. Makroarvoja ei tarvitse tavallisella dieetillä osata laskea. Riittää että käyttää ihan normaalia maalaisjärkeä ja koostaa sekä lounaan että päivällisen sopivasta määrästä hiilihydraattia (riisi, pasta, peruna) ja sopivasta määrästä suhteellisen vähärasvaista lihaa, kanaa tai kalaa. Dieetillä kun ollaan, unohdetaan kermakastikkeet ja maustetaan ruoka mieluisilla mausteilla. Kuka tykkää pippurista, kuka chilistä. Ketsuppiakin voi huoletta lurauttaa mukaan jos siltä tuntuu.

Määriä on turha stressata. Kun pitää aterioiden välit sopivan lyhyinä, ei tule kerralla syötyä liikaa. Toki punnitakin saa jos siitä tulee hyvä mieli.

dieettiruokavalio

Päivällisen kanssa sama homa, sopiva määrä hiilareita ja sopiva määrä proteiinia. Molemmilla aterioilla lautaselle on hyvä mahduttaa myös kasviksia, ne näyttävät kivoilta, maistuvat hyviltä ja keventävät ruokavaliota mukavasti. Mukaan voi heittää myös papuja tai sitä parsakaaliakin, jos uskaltaa…
Vaihtelua kannattaa harrastaa, sillä pelkkä kana ja riisi alkaa helposti tökkiä jos sitä syö viikonkin kahdesti päivässä. Kun käyttää riisiä, pastaa ja perunaa sekä lihaa, kanaa ja kalaa monipuolisesti, kantaa dieetti varmasti pidemmälle.

Iltapala

Illalla päivän askareet on takana ja on aika rauhoittua nukkumaan. Isommin ei enää hiilareita tarvita ja siksi jonkinlainen munakas onkin hyvä valinta iltapalaksi. Pari-kolme kananmunaa pannulle ja sekaan paprikaa, sieniä, sipulia, mitä nyt keksiikin. Juustoakin voi mukaan laittaa jos haluaa, jos munakas sen avulla maistuu paremmin.

Välipala(t)

Noiden päivän pääaterioiden lisäksi on hyvä syödä yksi tai kaksi pienempää välipalaa jotta aterioiden välit ei veny turhan pitkiksi. Tällöin ei nälkä iske, tule ahmittua liikaa ja makean himokin pysyy aisoissa. Samalla myös verensokeri pysyy tasaisempana eikä kiukkukerroin kasva turhan suureksi. Stereotypia kiukkuisesta dieettaajasta on muodostunut juuri sen takia, että dieetillä on syöty liian harvoin. Nälkä yhdistettynä laskeneeseen verensokeriin aiheuttaa lempeimmässäkin ihmisessä selittämättömiä kiukkukohtauksia…
Päivän mittaan kannattaa siis syödä ainakin yksi välipala, joka voi olla vaikkapa maitorahka ja hedelmä, kananmunalla päällystetty ruisleipäsiivu kahvin kanssa tai vaikkapa jonkinlainen smoothie tai proteiinidrinkki. Vaihtoehtoja on valtavasti.

dieettiruokavalio

Tiivistelmä

  • Kun syö riittävän usein, pysyy ateriakoko järkevänä, makeanhimo kurissa, eikä tule ahmittua. Myös lähipiiri on tyytyväinen kun dieettaaja ei ole kiukkuinen kuin ampiainen.
  • Puhtaista ja terveellisistä ruoka-aineista tehtyä ruokaa saa syödä melko reilusti, tällöin ei nälkä kiusaa ja paino putoaa.
  • Jos jostain ei tykkää, sitä ei kannata väkisin syödä (esim. parsakaali, kuka hullu siitä tykkäisi…) Väkisin syöminen vain turhaan tappaa motivaation dieettiin ja repsahdus on vain ajan kysymys.
  • Dieetti ei ole kuoleman vakavaa. Jos tulee herkuteltua, kannattaa vaan repiä itsensä irti siitä sipsipussista ja aloittaa uudelleen. Sinnikkyys palkitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.