Hae
Metallisydän

Aloittelijana kuntosalilla

Alkuvuosi on aina vilkkainta aikaa kuntoaleilla, uusia treenaajia on paljon ja vielä enemmän on niitä, jotka pohtivat salille lähtemistä. Vaikka intoa ja motivaatiota riittäisi, saattaa kynnys salille lähtemisessä on korkea. Mistä tietää mitä siellä kuntosalilla pitäisi tehdä ja mitä kaikki ne vuosia treenanneet konkaritkin ajattelevat uusista treenaajista? Kehtaako sinne salille edes mennä jos ei omaa jo valmiiksi sikspäkkiä ja tiukkoja pakaroita…

Aloittelijana kuntosalilla

Kyllä kehtaa! Kuntosali on kunnon kohottamista varten ja vanha klisee ”kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita” pitää täysin paikkansa, kukaan ei ole ollut fitness-ammattilainen ensimmäistä kertaa salille mennessään.

Mistä teitää mitä siellä salilla pitää tehdä?

Kynnys kuntosalille lähtemiseen saattaa olla korkea. Salilla on valtavat määrät erilaisia laitteita, tankoja ja käsipainoja. Alkuun niiden keskellä on varmasti aika eksyksissä, mistään ei voi tietää miten mitäkin laitetta kuuluu käyttää tai mihin tarkoitukseen mikäkin kahva on tarkoitettu. Salille voi kuitenkin lähteä ihan rohkeasti kokeilemaan ja jos saa vaikka kaverin mukaan, voi yhdessä ihmetellä erilaisia laitteita ja muita härveleitä. Kun muistaa käyttää pieniä painoja ja maalaisjärkeä, tuskin itseään hajoittaa ihan heti. Siinä kokeillessa voi samalla katsella muilta treenaajilta mallia ja kysellä kokeneemmilta neuvoja ja apua, niitä saa aivan varmasti kunhan ei mene kysymään kesken sarjan.

Aina tietysti parempi jos mukaan saa kokeneen treenaajan tai jos neuvoja ja ohjausta on mahdollista saada asiansa osaavalta personal trainerilta. Liikkeiden oikean suoritustavan oppiminen heti alussa on kultaakin kalliimpaa pidemmän päälle. Jos personal trainer kuitenkin tuntuu syystä tai toisesta mahdottomalta ajatukselta, löytyy netistä monenlaisia ohjeita, kunhan osaa hiukan etsiä. Ensihätään apua löytää pienellä haeskelulla vaikka täältä Metallisydämen blogista 😉

Entä mitä ne muut treenaajat oikein ajattelevat kun en osaa treenata, enkä edes näytä kuntosalitreenaajalta?

No kertokaapa ensin miltä näyttää kuntosalitreenaaja? Jos stereotyyppi onkin lihaksikas ja tiukkavartaloinen fitness-kundi tai -mimmi, on kuntosalien käyttäjäkunnasta suurin osa ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat kuntosalilla kuntoilemassa. On isoja ja pienia, pitkiä ja lyhyitä, lihavia ja laihoja. Bodareita tai fitness-kisaajia on vain murto-osa kaikista treenaajista.

Voin myös vakuuttaa, että mitä pidempään salilla on treenannut, sitä vähemmän kiinnittää huomiota muihin treenaajiin, aloittelijat mukaan lukien. Pidemmän aikaa salilla viihtynyt kun ymmärtää sen, että jokainen aloittaa joskus ja on oman treeniuransa aikana jo ehtinyt tapaamaan roppakaupalla aloittelijoita, joista on ajan myötä muodostunut salin vakiokävijäkuntaa.

Mitä ne kaikki proteiinijauhot on? Tarvinko heti palkkareita ja muita pulvereita?

Et tarvitse. Alkuun riittää ihan varmasti tavallinen, terveellinen kotiruoka. Vasta kun kuntosaliharrastus on jatkunut pidempään ja jos siitä innostuu enemmän, voi hankkia lisäravinteita tukemaan treenaamista ja täydentämään ruokavaliota, silloin esimerkiksi se laadukas palkkari ei ole ollenkaan huono valinta.

Pitääkö salille mennessä olla jonkinlaiset tietyt vaatteet tai varusteet?

Ei tarvitse, ihan verkkarit ja t-paita riittää, kunhan ne ovat ehjät ja puhtaat. Vaikka sosiaalisessa mediassa kaikilla fitness-mimmeillä onkin saliselfieissään jalassaan uusimmat uudet Six Deuce -trikoot ja Better Bodies -toppi, ei siellä salilla läheskään kaikilla sellaisia päällä ole. Ihan normaaleissa urheiluvaatteissa siellä suurin osa treenaa. Tärkeintä on että itsellä on hyvä olla niissä omissa treenivaatteissa.

Haluan vaan vähän pudottaa painoa ja kiinteytyä, mitä jos musta kasvaa sellanen kauhea lihaskimppu?

Pelko pois, ei kasva. Maailmanhistoria ei tunne yhtään tapausta, jossa kenenkään lihakset olisivat kasvaneet vahingossa liian suuriksi. Kyllä siihen tarvitaan vuosien ja vuosien sinnikästä kovaa treenaamista ja omistautumista. Saattaa tosin käydä niin, että sali-innostus vie mukanaan ja kohta ei pelkkä pieni painon pudottaminen ja kiinteytyminen enää riitäkään 😉

Nyt kaikki arastelu nurkkaan ja rohkeasti salille! Kyykkytangolla nähdään!

Yksi kommentti

  1. Nimetön kirjoitti:

    Tuo on aina se kynnys minulla kun menee uudelle salille, että miten mitäkin laitetta kuuluu käyttää. Inhoan sitä jos joutuu kysymään jolta kulta miten tätä laitetta käytetään. Olenkin nyt onneksi käynyt jo samalla salilla muutaman vuoden. https://omasali.fi/kuntosaliyrittajaksi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.