Hae
Metallisydän

Edessä kylmä talvi?

En ole tarkoituksella isommin kirjoitellut tai ottanut kantaa energiakriisiin, korkojen nousuun, ruuan hinnan nousuun tai muihin stressaaviin aiheisiin. Enemmän tai vähemmän ne ovat kuitenkin mietityttäneet tässä menneiden kuukausien aikana ja suoraan sanottuna stressi kyllä nousee mitä pidemmälle tätä vuotta edetään. Alkaa hiukan vaikuttaa siltä, että meillä on edessä kylmä talvi, oli sitä pakkasta sitten tai ei…

Edessä kylmä talvi

Aloitetaan nyt vaikka tuosta sähkön hinnasta ja sen noususta. Meillä on noin 200 neliöinen sähkölämmitteinen talo. Viime talvena kovimpina pakkaskuukausina sähkölasku oli yli 600 euroa kuukaudessa ja silloin sähkön hinta oli reilusti alle 10 c/kwh. Hiukan tässä jännittää mihin asti sähkölaskut tulevat nousemaan vuoden alusta kun tämän hetkinen sähkön hinta päivittyy uudelle tasolle. On meillä toki ilmalämpöpumppu, varaava takka ja varasto täynnä koivuhalkoja, mutta niin oli viime talvenakin… Vahvasti tuntuu siltä, että tänä talvena takassa tulee palamaan tuli ihan taukoamatta ja sisällä käytetään toppatakkeja 😀

Muistan selkeästi kun keväällä pohdiskelin, kannattaisiko sähkön hinta sitoa kiinteään kahden vuoden sopimukseen. Silloin tuntui 12,9 c/ kwh liian kovalta hinnalta ja jätin sopimuksen tekemättä. Nyt jos olisi aikakone, hyppäisin kyllä mielelläni tuohon hetkeen ja tarttuisin kiinni määräaikaiseen sopimukseen…

ME selvitään kyllä

Tällä asumismuodolla tuo sähkön hinnan nousu on ehkä se eniten stressiä aiheuttava aihe, vaikka kyllä mietityttää myös esimerkiksi asuntolainan koron nousu. Stressitesti on tottakai tehty lainaa otettaessa ja varauduttu siihen, että korko saattaa nousta. Silloin ei kuitenkaan ollut odotettavissa samassa yhteydessä sähkön, polttonesteiden ja ruuan hintojen nousua. Nuo kaikki kun yhdistetään, puhutaan todella suuresta summasta kuukausitasolla.

Sinänsä tässä tuntuu hölmöltä valittaa kauheasti, että vaikka olisikin edessä kylmä talvi, tiedän että me selvitään kyllä kahden työssäkäyvän aikuisen taloudessa näistä hintojen nousuista, ei mitenkään helposti, mutta selvitään kuitenkin. Mietityttää kuitenkin myös ne perheet, joissa ei ole kahta työssäkäyvää tai on jo ennestään muista syistä haastetta toimeentulon kanssa. Mihin tämä yhteiskunnan muuttunut tilanne ja raketin lailla nousevat hinnat ajavat meidät ihan kaikki?

Kylmiin ilmoihin on meillä varauduttu niin polttopuiden kuin toppatakkienkin muodossa. Sarin uusi lämmin takki on tilattu House of Brandonista. Toivottavasti todellisuudessa sitä tullaan tarvitsemaan kuitenkin vain ulkona ja sisällä pärjäillään paksulla hupparilla ja villasukilla 🙂

House of Brandonissa tällä hetkellä kaikki takit -15% ja toimitukset jopa yhdessä päivässä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *