Hae
Metallisydän

Kun itse tekee, saa mitä sattuu tulemaan…

Ihmisellä pitää olla harrastuksia. Itselleni tärkein harrastus on kuntosalitreeni, mutta tuon oman kotikuntosalin kehittäminen ja rakentelu on myös aikalailla siellä kärjessä… Nyt sain vihdoin toteutettua jo pitkään päässä muhineen suunnitelman…

Smith-laitteen tuunaus

Kotisalini ydin on ollut jo pitkään Barbarian Linen (nykyisin ATX) Smith-laite. Sen kiinteä tanko on alunperin halkaisijaltaan noin 30 millimetriä, mikä on ollut päistään laajennettavissa laajennusholkeilla normaaliin 50 millimetriin. Tuollaiset laajennusholkit minulla on siinä luonnollisesti ollut alusta asti, mutta en missään vaiheessa ole ollut niihin täysin tyytyväinen ja mielessä onkin hautunut suunnitelma tuunata ne mieleisikseni…

Vaihe 1 – hanki ja tuhoa levytanko

Suunnitelmani ensimmäinen vaihe oli tilata GoFitness Megastoresta levytanko tuunausta varten. Hommaan ei käynyt ihan mikä tahansa tanko, vaan kriteerit olivat selvät. Ensinnäkin tankon pääholkkien/paino-osioiden piti olla ainakin liki oikean mittaiset ja toiseksi ne oli oltava irrotettavissa. Hiukan arpomiseksihan se meni, mutta lopulta päädyin TÄHÄN tankoon ja kun se saapui, laitoin sen heti palasiksi…

 

Pienen sovittelun jälkeen vaikutti siltä, että osien mitta olisi aika liki sopiva ja Smithin tanko sopitäydellisesti noihin irrottamiini päätyosiin. Ongelmaksi kuitenkin muodostui tässä vaiheessa se, että reikä irrottamieni osien ulommassa päässä oli liian pieni, eikä osia saanut siis kokonaan paikoilleen. No tässä vaiheessa projekti sai pienen tauon kun päätyosat lähtivät sukulaismiehelle sorvattavaksi.

Vaihe 2 – asennus

Kun noiden tangosta irrotettujen päiden reiät oli sorvattu oikean kokoisiksi, oli aika sovittaa ne paikoilleen. Tässä kohtaa nousi väkisin hymy huulille, ne nimittäin sopivat Smith-laitteen kiinteään tankoon täydellisesti. Osat olivat jopa millilleen yhtä pitkät kuin Smith:n kiinteän tangon päät.

Seuraavaksi oltiin kuitenkin seuraavan haasteen edessä, millä lukitsisin nuo holkit kiinteään tankoon niin, etteivät ne luisu pois paikoiltaan? Ensin pohdiskelin että voisi porata jonkinlaisen reiän sekä holkkiin että tankoon ja laittaa siihen sokkatapin. Siinä menisi kuitenkin idea vapaasti pyörivistä tangon päistä. Luovuin myös ajatuksesta porata minkäänlaista reikää Smith:n tangon päihin… Päädyin pieneen askarteluun ja kävin ostamassa metalliliimaa ja vähän prikkoja…

Isomman ja pienemmän prikan yhteen liittämällä rakensin stopparit liitettäväksi tangon päihin. Sormien liimaamista varoen sain asennettua suunnittelemani prikka-stopparit paikoilleen…

Hyvää yrittää tehdä, mutta priimaa tulee…

Taas nousi hymy huulille, ne sopivat täydellisesti! Nyt minulla on Smith-laitteessani upeat metalliset vapaasti pyörivät tangopäät 50 mm painokiekoille. Käyttömukavuus kasvoi huomattavasti ja näyttää törkeän hyvältä!

Vielä kun saan jostain lainaksi heposti liikuteltavaa hitsauslaitetta, kiinnitän nuo prikka-stopparit pistehitsauksella kunnolla kiinni tangon päihin. Tuntuu ne liimallakin pysyvän, mutta jotenkin en luota liimaamiseen metallin kiinnityksessä metalliin ihan täysin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.