Hae
Metallisydän

Palautuminen – avain kehitykseen?

Muistutellaanpa mieleen, mitkä ovat avaintekijöitä kuntosalitreenissä kehittymiseen? No tehokas ja tavoitteellinen treenaaminen luonnollisesti, sekä siitä palautuminen. Palautuakseen treenistä keho tarvitsee riittävästi ja terveellistä ravintoa, sekä sopivan määrä lepoa. Siinä ne tärkeimmät hyvin lyhyesti pähkinänkuoressa. Avataanpa niitä hieman ja mietitään olisiko omalla kohdalla jossakin osa-alueessa parantamisen varaa…

palautuminen

Treenaaminen

Jotta kehitystä on mahdollista saavuttaa, on lihaksistoa rasitettava säännöllisesti ja nousujohteisesti. Salilla on siis käytävä riittävän usein ja mielellään vielä tehtävä siellä jotain oikeinkin. Treenaamisessa on hyvä olla suunnitelmallisuutta ja siinä on pyrittävä menemään eteenpäin, kehittymään. Kehitystä voi olla käytettävien sarjapainojen lisääminen tai vaikkapa toistomäärien kasvattaminen. Pääasia on, ettei jää paikalleen junnaamaan.

Palautuminen

Kuten alussa kerroin, palautuminen pitää sisällään riittävän määrän laadukasta ja monipuolista ravintoa sekä sopivasti lepoa. Usein treenaamiseen jaksetaan kyllä panostaa, mutta nämä kaksi osa-aluetta jäävät turhan usein liian pienelle huomiolle, tarkastellaan siis niitä hieman syvemmin…

Ravinto

Lihaskasvu tarvitsee kaloreita. Jos syödään vähemmän kuin kulutetaan, on turha haaveilla kehityksestä. Jos taas syödään enemmän kuin kulutetaan, on kehitys mahdollista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi syödä kuin porsas. Ravinnon suhteen on tärkeää että sitä saa riittävästi ja että se koostuu pääosin puhtaista ja terveellisistä raaka-aineista. Jokaiselta aterialta pitäisi löytyä sopivassa suhteessa proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa. Niistä keho saa tarvitsemansa energian kehittyäkseen.

Ravinnon saannin ajoituksella on myös merkityksensä, energiavarastot olisi hyvä saada täytettyä mahdollisimman nopeasti treenin jälkeen ja myös lihakset kaipaavat rakennusainetta nopeasti, jotta palautuminen ja kehittyminen pääsee alkamaan.

Lepo

Vanha sanonta ”lihas kasvaa levossa” ei ole huuhaata, päin vastoin. Kun lihakset ovat saaneet kasvuärsykkeen salilla ja ollaan syöty riittävästi, tarvitsee lihas vielä lepoa kasvaakseen. Ei siis ole häpeä pitää säännöllisesti lepopäivää treenaamisesta tai vaikka ottaa silloin tällöin pienet päikkärit sohvalla.

Parannettavaa?

Jos treenaaminen on jo valmiiksi säännöllistä ja tavoitteellista, voisi olla aiheellista miettiä, olisiko mahdollista lisätä vaikkapa yksi treenikerta viikkoon? Kuitenkin niin, että keho ja mieli pysyy edelleen virkeänä ja energisenä. Se tarkoittaa sitä, että treeneistä pitäisi pystyä palautumaan entistä paremmin. Jos ravintopuoli on jo valmiiksi kunnossa ja ruuasta saadaan riittävä määrä laadukasta ravintoa, voisi olla aika suunnata katse laadukkaan palautusjuoman suuntaan…

refectio

Laadukas palautusjuoma pitää sisällään riittävän määrän hiilihydraatteja, jotta kehon energiavarastot saadaan täytettyä ja sopivasti nopeasti imeytyvää proteiinia, jotta lihakset saavat kaipaamaansa rakennusainetta heti treenin päätyttyä. Kun palautusjuomaa aletaan hörppiä jo treenin loppupuolella, pääsee palautuminen alkamaan mahdollisimman nopeasti.

Refectio – palautusjuomien kunkku

Minulla on nyt reilun vuoden ajan ollut käytössä Dominus Nutritionin uusi Refectio -palautusjuoma ja rehellisesti voin sanoa sen olevan parasta palkkaria mitä olen reilun kahdenkymmenen vuoden treeniurani aikana käyttänyt.

Refectio on ihan törkeän hyvän makuista, ei tunkkaista tai äklöä kuten useimmat muut palkkarit. Minulle todella tärkeää on hyvän maun lisäksi se, että Refectio sopii herkälle vatsalleni, se ei sisällä lainkaan laktoosia, gluteenia eikä keinotekoisia maku- tai väriaineita. Lisäksi Refectio imeytyy sen verran nopeasti, että kun alan hörppiä sitä treenin puolivälin paikkeilla, se antaa kivasti potkua sinne treenin loppupuolelle kun muuten alkaisi energiat loppua.

Jos et ole kokeillut, kokeile!

Yksi kommentti

  1. Nimetön kirjoitti:

    Onko kyseessä kaupallinen yhteistyö? Oon kysynyt tätä aiemminkin, eli 14.11. kirjoittamasi postauksen kommenttikentässä, mutta et ole ehkä ehtinyt vastata. Olisi kiva, jos yhteistyöstä olisi maininta.

    https://www.kkv.fi/ratkaisut-ja-julkaisut/julkaisut/kuluttaja-asiamiehen-linjaukset/aihekohtaiset/mainonnan-tunnistettavuus-blogeissa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *