Hae
Metallisydän

Saako lapselle antaa sokeria?

Maailma on täynnä haasteita ja lapsen kasvattaminen on niistä ylivoimaisesti se suurin. Haasteet alkaa jo ihan vauvaiässä, miten sitä vaippaa vaihdetaan, pitääkö pestä pyllyä, koska saa antaa kiinteätä ruokaa, pitäisikö kaikki soseet tehdä itse vai missä helvetissä siellä kaupan lastanruokahyllyssä on persikka-banaanisosetta? Valitettavasti haasteet ei vähene tippaakaan lapsen kasvaessa. Kohta taistellaan uhmaiässä siitä, mitenpäin paita tulee päälle ja saako siinä paidan pukemisessa auttaa, juostaan karkuun ympäri kämppää kun pitäisi lähteä ihan mihin vaan ja kieltäydytään menemästä pissalle ihan muuten vaan. Näitä ikävaiheita riittää ihan joka lähtöön ja kun kaikista muista ikävaiheista on selvitty, on vastassa vielä ikään kuin loppuhuipennuksena murrosikä…

sokeria

Saako lapselle antaa sokeria?
Törmäsin tässä jokin aika sitten netissä kirjoitukseen siitä, saako lapselle antaa sokeria. Kirjoituksen näkökanta oli hyvin selvä, sen mukaan lapselle ei saisi antaa sokeria. Sokeri on pahasta ja vanhempien tehtävä on lasta pitää tältä pahalta suojella. Kyse ei ollut ainoastaan karkista ja jätelöstä, vaan esimerkiksi sokeria sisältävistä jogurteista ja muista ihan tavallisista ruokatuotteista. Kirjoituksessa kerrottiin lapsen kyllä tulevan hyvin toimeen ilman sokeria ja oppivan herkuttelemaan esimerkiksi kukkakaalilla. Kun lapsi ei saa sokeria, ei sitä osaa myöskään kaivata.
No huh huh. Samalla logiikalla ihminen tulee toimeen ilman aika paljon muutakin. Mutta siis herkuttelemaan kukkakaalilla?
Mietitäänpä tilannetta, jossa vanhemmat ovat varjelleet lastaan maailman pahuudelta ja sokerilta ala-aste-ikään asti. Sitten tulee ne kaverisynttärit, joissa tarjolla on täytekakkua, jäätelöä ja karkkia. Kaivaako lapsi kassistaan eväsrasian ja alkaa herkutella kukkakaalilla? Vai vetääkö lapsi sokeriöverit kaikista tarjolla olevista herkuista?

Karkkipäivä kerran viikossa
Muistan joskus vauva-arjessa kokeneeni huonoa omaatuntoa etsiessäni sitä persikka-banaanisosetta kaupan hyllystä, ajatelleeni muiden katsovan pitkään ja ajattelevan, että ei tuokaan isä sitten viitsi itse tehdä soseita vauvalleen… Voin kertoa, että nykyisin en koe ollenkaan huonoa omaatuntoa kerran viikossa seistessäni kaupan irtokarkkihyllyllä Emilian valitessa itselleen karkkipäiväkarkkeja.
Se on kuulkaa sellainen juttu, että vaikka sokeri ei terveellistä olekaan, ei se myöskään ole yksi niistä maailman saatanoista, joilta lasta pitää kynsin hampain suojella. Eikö paljon hyödyllisempää lapsen kasvattamista olisi opettaa käyttämään sokeria kohtuudella?

P.S.
Meikäläisen törkeän hieno Better Bodies-paita löytyy TÄÄLTÄ
Kannattaa käydä kurkkaamassa muutkin treeni- ja vapaa-ajan vaatteet Fit4You verkkokaupasta. Esimerkiksi kaikki Better Bodies ja Gasp vaatteet -25% JUST NYT! Ei varmasti kestä tää tarjous kauaa, joten älä viivyttele!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *