Hae
Metallisydän

Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet?

”Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.” Lause, jonka usein kuvitellaan olevan hyväntahtoinen, jopa kannustava. Mutta onko se sitä? Voiko se pahimmillaan toimia aivan päinvastoin? Saada luovuttamaan, luopuman unelmista? Jos me kaikki ajatelisimme olevamme hyviä juuri sellaisina kuin olemme, loppuisi kaikenlainen itsensä kehittäminen. Urheilijoilta loppuisi kiinnostus harjoitella, opiskelijoilta kiinnostus oppia lisää ja – no joo, laihduttajilta kiinnostus laihduttaa.

Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet?

Minä tiedän ainakin itse varsin hyvin, että en ole hyvä sellaisena kuin olen. Tai kyllä, toisaalta olen, olen ihan hyvä tällaisena, mutta haluan olla vielä parempi. Haluan kehittyä työssäni, opiskella lisää, nostaa enemmän penkistä ja laihtua, noin muutamia muutoshaaveita mainitakseni. Miksi näkisin vaivaa minkään tavoitteen eteen jos olisin riittävän hyvä sellaisena kuin nyt olen?

Useimmiten tuo lause kohdistetaan ihmiselle, joka haluaa muuttua, käytetään nyt esimerkkinä sitä laihtumista. Lauseella halutaan tuoda esiin, ettei toisen tarvitse muuttua. Eikä tarvitsekaan, ainakaan minkään ulkopuolisen tarpeen vuoksi, mutta jos halu muutokseen tulee omasta itsestä, eikä motivaatio ole kovin vankalla pohjalla, saattaa kyseinen lause romuttaa koko innon muutokseen. Eikö muutosta haikailevaa päinvastoin pitäisi kannustaa?

Minulle on viime vuosina kertynyt vatsaa ja jenkkakahvaa. Toistaiseksi en ole löytänyt tarvittavaa intoa niistä eroon hankkiutumiselle, mutta kun sen päätän tehdä, en missään tapauksessa halua että kukaan tulee ihmettelemän, miksi laihdutan, kertomaan minulle että olen hyvä juuri sellaisena kuin olen. Ehkä muiden mielestä olenkin, mutta jos sen päätöksen teen, en ole omasta mielestäni hyvä sellaisena kuin olen, vaan haluan muuttua. Tiedän myös ihan kokemuksesta, että olo olisi parempi ja energisempi kymmenen kiloa kevyempänä.

Sinulla on oikeus onnistua!

Jos minun fyysiseen hyvinvointiini vaikuttaa tuo kymmenen kiloa jo melkoisen paljon, voin vaan kuvitella miten vaikuttaa esimerkiksi 20 tai 30 ylimääräistä kiloa. Itse kun kerään edelleen motivaatiota tuon kymmenen kilon pudottamiseen, voin vain kuvitella miltä tuntuu ihmisestä, joka on vihdoin ottanut itseään niskasta kiinni, kerännyt riittävästi motivaatiota ja päättänyt ryhtyä dieetille, helpottaa oloaan ja pudottaa vaikka 20 kiloa – ja sitten joku tulee väheksymään tuota päätöstä kertomalla että ”ei sinun tarvitse laihduttaa, olet hyvä juuri sellaisena kuin olet” Siitä tulee varmasti tosi hyvä olo. Kiitti kannustuksesta!

Siinä olen samaa mieltä, että ulkoisen paineen vuoksi ei kenenkään pitäisi lähteä laihduttamaan, halun muutokseen, kuten esimerkkinä käyttämääni painonpudotukseen, pitää lähteä itsestä, se on ainoa oikea tie onnistumiseen. Sama koskee mitä tahansa muutakin. Jos joku pakottaa sinut juoksemaan 10 kilometrin lenkin, oikaiset ihan varmasti kun kukaan ei ole näkemässä. Tai jos joku pakottaa opiskelemaan, vaihtuu koulukirja netflixiin välittömästi kun kukaan ei ole valvomassa. Ihan kaikkeen pätee se, että halun muutokseen tulee lähteä itsestä.

Jos sinulla ei siis ole itsellä halua muutokseen, pitää otsikko ”Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet” paikkansa. Jos taas itse haluat muuttua, unohda tuo lause ja pyri täysillä päämäärääsi, sinulla on oikeus onnistua!

 

Kuvissa näkyvä Makia-huppari on tilattu House Of Brandon-verkkokaupasta.

 

P.S. Aloitin dieetin tällä viikolla 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *