Hae
Metallisydän

Tee itse hiekkalaatikko!

Viime kesänä rakennettiin itse Emilialle oma leikkimökki. Se paljastui hieman isommaksi projektiksi kuin etukäteen kuvittelin. Jotenkin olin luonut itselleni sellaisen harhakuvan, että mökki nousee pystyyn päivässä-parissa… Taidettiin sitä tuossa neljä päivää tehdä kellon ympäri ennen kuin oli edes melkein valmista. Tuosta oppineena en tälle kesälle ottanut ihan yhtä isoja rakennusprojekteja työlistalle. Jotain piti kuitenkin päästä rakentelemaan ja mikäs sen mukavampi kaveri leikkimökille kuin hiekkalaatikko…

hiekkalaatikko

Viikko sitten kirjoittelin jo siitä kun Emilian kanssa käytiin hiekkalaatikkotarvikkeita ostamassa ja harhauduttiin hiukan heräteostosten pariin. Noista heräteostoksista syntyi silloin viikko sitten pöytäryhmä (siitä juttua löytyy TÄÄLTÄ) ja nyt vihdoin päästiin itse asiaan ja hiekkalaatikon rakentamiseen.

Tee itse hiekkalaatikko

Minkäänlaisia piirustuksia minulla ei hiekkalaatikkoon ollut, kokokin (135 cm x 140 cm) määräytyi sen mukaan, että ostamieni lautojen pituus oli 420 cm ja yhdestä laudasta sai näinollen kätevästi kolme oikean mittaista palikkaa.

Kehikko

No eihän tuo lautakehikon rakentaminen sinänsä mitään rakettitiedettä ole, siitä varmasti selviytyy kuka tahansa elämämkoululainenkin ilman sen kummempia piirustuksia. Senkun naputtelin pari tarkakan harkitun kokoista sivumoduulia muotoonsa ja sen jälkeen liitin ne toisiinsa lopuilla laudoilal muodostaen hiekkalaatikon kehikon.

Hikeä pukkaa…

Siinähän se periaatteessa olisi ollut jo valmis hiekkalaatikko kaikkein yksinkertaisimmillaan. Intohimoinen suunnitelmani oli kuitenkin rakentaa hiekkalaatikkoon myös kansi, joka kokoon taitettuna muodostaa penkin hiekkalaatikon kahdelle sivustalle. Sellaisesta olin nähnyt kuvan ja sellaisen halusin myös tehdä.
Suunnitelmaa kannesta ja sen toimintamekanismista olin kehitellyt mielessäni jo useamman päivän ja nyt se oli aika toteuttaa. Ensin kuitenkin se hikisin homma ja pieni nurmikon kuoriminen hiekkalaatikon pohjan alalta. Iso ei ala ollut, mutta hiki tuli auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.

Aluskangas levitettiin alle ettei hiekkalaatikossa kohta kasva horsmaa ja sitten naputtelin (hakkasin) kehikon paikalleen ja nurkkatapit syvälle maahan. Eipä ainakaan heilu ja huoju kun isukki istahtaa itsetehdyn hiekkalaatikon itsetehdylle penkille tekemään itsetehtyjä hiekkakakkuja…

Kansi

Päässäni kehittelemässäni suunnitelmassa kansi muodostuu kolmesta moduulista, kiinteästä osasta, istuinosasta ja selkänojasta. Tämä vaihe vaati kieltämättä jonkin verran pohdintaa ja tuumailua itse rakentamisen ohella, mutta niin vain valmistui ensin ensimmäinen istuinosa ja selkänoja, jotka onnistuin jopa kiinnittämään saranoilla toisiinsa niin että mekanismista tuli toimiva.

Istuinosien ”käsinojien” tarkoitus on lähinnä estää se, ettei tuuli pääse paukauttamaan selkänojaa kiinni leikkijän sormien jäädessä väliin. Selkänojien pystyrivat puolestaan toimivat tukina jotka mahdollistavat selkänojien oikean kulman.

Virhe

Ja niin oli kannellinen hiekkalaatikkoni valmis. Ylpeänä otin muutaman kuvankin ja olin jo jakamassa esimerkiksi tuota yllä olevaa kuvaa sosiaalisessa mediassa kun huomasin virheen. Löydätkö sen yllä olevasta kuvasta?
Jos et löytänyt, paljastan sen. Sen verran taisi väsymys jo painaa vasemman puoleista penkkiä kootessa, että penkkimoduuli tuli väärin päin, eli ”käsinojien” viistotus oli selkänojan puolella. Muutama kirosana siinä pääsi, mutta eipä se vaatinut kuin muutaman ruuvin avaamisen ja uudelleen kiinnittämisen niin lopputulos oli enemmän kuin hyvä.

Valmis

Nyt on hiekkalaatikko valmis. Yksi pieni puute siinä tosin vielä on, hiekka puuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *