Hae
Metallisydän

Silloin kun minä olin nuori…

Kaikki ovat kuulleet kliseisiä ”Silloin kun minä olin nuori”-juttuja omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Milloin kouluun on hiihdetty umpihangessa 20 kilometriä susia karkuun tai milloin ainoat lelut olivat pihalta löydetyt pienet kivet. Ihan varmasti elämä on ollut rankempaa 100 vuotta sitten, mutta entä 20 vuotta sitten, silloin kun minä olin nuori?

nuori

Silloin kun minä olin nuori…
Silloin kun minä olin nuori, ei ollut mopoautoja joilla kulkea jääkiekkotreeneihin tai kaverin luokse, tai joissa istua parkissa ja kuunnella jumputusta. Silloin kuljettiin polkupyörällä toiselle puolelle kaupunkia, eikä valitettu. Tai sitten oli Suzuki PV:itä ja Tunturi Tigereitä. Munat kohmeessa sai mopolla ajaa joka paikkaan.

Silloin kun minä olin nuori, ei ollut älypuhelimia, watsappeja ja facebookkeja. Silloin kotona oli lankapuhelin ja se oli keskellä eteistä. Jos halusi soittaa jollekin, piti se tehdä siinä kaikkien kuullen. Tai sitten lähteä käymään siellä kaverin luona, sillä polkupyörällä tai PV:llä…
Silloin kun minä olin nuori, tehtiin koulussa esitelmiä. Ja ne kirjoitettiin ihan lyijykynällä oikealle paperille, kun ensin oli etsitty tietoa kirjaston kirjoista. Ei ollut googlea ja wikipediaa josta copy-pasteta tekstiä esitelmään.

Silloin kun minä olin nuori, tietokoneet olivat Commodoreja. Ei ollut pleikkareita eikä tablettitietokoneita joilla pelata. Pelin latautuminen kesti puoli tuntia ja senkin jälkeen peli saattoi tiltata ihan milloin tahansa. Eikä peliä pystynyt tallentamaan, se piti pelata kerralla läpi.
Silloin kun minä olin nuori, käytettiin markkoja. Viikkorahaa sai viisi markkaa joka oli paljon rahaa. Sillä sai ostettua pussin karkkia tai myöhemmin litran bensaa siihen PV:hen.

Silloin kun minä olin nuori, irtokarkkeja myytiin kioskeissa kappaleittain. Marketeissa ei ollut laareittain irtokarkkeja joita olisi itse saanut punnita, vaan kun oli saanut sen viisi markkaa viikkorahaa, mentiin kioskille ja ostettiin ”markalla noita ja markalla noita…” Ja oltiin tyytyväisiä.
Silloin kun minä olin lapsi oli kahta eri limsaa, kolaa ja jaffaa. Ei ollut kymmeniä eri vaihtoehtoja. Sama koski myöhemmin alkoholijuomia, oli joko lonkeroa tai kaljaa. Kymmenistä eri makuisista siidereistä ei osattu haaveillakaan.

Silloin kun minä olin nuori, näkyi telkkarista kolme kanavaa ja niiltä löytyi aina katsottavaa. Elokuvat vuokrattiin videokaseteilla ja telkkarit olivat 20-tuumaisia. Ei latailtu leffoja netflixistä eikä surffailtu kymmenillä telkkarikanavilla valittaen ettei sieltä tule mitään.
Silloin kun minä olin nuori kuunneltiin radiota ja nauhoitettiin sieltä biisejä kaseteille. Ja aina kun radiosta tuli joku hyvä biisi, juontaja puhui sen päälle ja pilasi nauhoituksen. Ei ollut spotifyita tai deezereitä, eikä youtubeja, kukaan ei edes tiennyt mitään mistään musiikkivideoista.

Silloin kun minä olin nuori, oli kaikki paremmin, mutta myös paljon rankempaa. Miten sitä oikein on selvinnyt nuoruudesta noin rankoissa oloissa…
Millaista silloin oli kun sinä olit nuori?

5 kommenttia

 1. Anni kirjoitti:

  Ja lisäyksenä: oli alkuun kaksi tv kanavaa, 1 ja 2, myöhemmin tuli myös MTV3 ?

 2. Annina kirjoitti:

  Näin juurikin! Myös lastenohjelmat oli noin miljoona kertaa parempia.

 3. Pete Heikkinen kirjoitti:

  voi sitä nuoruutta, minunkin nuoruus sijoittuu sinne 90 luvulle kainuuseen synnyin 84.
  muistan koulun kirjaston mistä piti etsiä tietoja aiheesta, koulussa oli aina kirjastotunti jolloin mentiin kirjastoon lukemaan ja hakemaan sitä tietoa. ruokalassa oli metalimuki ja muovilautanen joskus muovilautanen halkesi ja ruoka syötiin tarjottimelta. ruokalassa ei ollut tarjolla hienoja salaatteja se oli porkkanaraaste tai kaaliraaste, leipänä näkkäriä ja siihen päälle voita ruokajuomana vesi tai piimä/maito. silloin ei tiedetty kasvissyöjistä mitään ja erikoisruokavalioihin piti olla lääkärin todistus, että et tosta vaan voinu ruveta vegaaniksi. ruokala oli kuin armeijassa jakkaralla istuttiin ja se nostettiin pöydänalle missä oli kiinnikkeet helpotti ruokalan siivousta.
  silloin oli muotia mokkatakki adidaksen kolmiraita tai levikset, kenkinä maiharit purkkarit tai ihan perus lenkkarit. talvella oli semmoset moonbootsit nämä oli yleensä mustat tai hopeiset tai tummansiniset, nykyään siitä on parempi versio kuomakengät. kaikilla oli flanellipaidat pottakampaus ja piilokalju, ei paljon kukaan erottunu massasta ei silloin mitään muotia seurattu, kesällä oli aina uimakoulu paikallisessa uimahallissa josta sai toki ansiomerkkejä. asuin 50km lähimmästä kuntakeskuksesta keskellä ei mitään 2km venäjän rajalle joten kavereille mentiin sit koko perheellä koska kaverit oli yleensä sukulaisia. Muutin ekaan vuokrakämppään ollessani 16v täytin kuukauden päästä muutosta 17v ja aloitin ammattikoulun, paljon oisi muistoja esim mtv3 ja jyrki ohjelma ekat musiikkivideot. eli nuoruuteni 90-2005 välisenä aikana, nyt olen kohta 34 ja tuntuu että nuoruudesta on ikuisuus. olisi joskus mukava palata aikakoneella takaisin sinne 90 luvulle katsomaan niitä samoja maisemia ja tunnelmia. kiitos kun aloitit tämän muistelun kun minä olin nuori muistoja oi muistoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.