Hae
Metallisydän

Tee itse leikkikeskus – day 1 – leikkitorni

Kesään kuuluu oleellisena osana jonkinlainen rakenteluprojekti. Kolme vuotta sitten rakennettiin katettu treassi, kaksi vuotta sitten leikkimökki ja viime kesänä aita. Tämän kesän (ensimmäinen?) projekti on leikkikeskus. Leikkikeskusta olen suunnitellut leikkimökin rakentamisesta lähtien ja suunnitelma on kypsynyt hiljalleen valmiimmaksi ja valmiimmaksi. Nyt tuli aika toteuttaa suunnitelma ja rakentaa ensimmäinen leikkitorni…

leikkitorni

Tee itse leikkikeskus

Tykkaan rakentamisesta ja erityisesti kun saan toteuttaa projektin suunnittelusta asti itse. En halua valmiita piirustuksia joiden mukaan tehdä, vaan haluan tehdä juuri niin kuin itse haluan, vaikka sitten välillä tulisikin sananmukaisesti kiivettyä peppu edellä puuhun. Tälläkin kertaa tarkemmat suunnitelmat löytyvät päästäni, mutta päätin kuitenkin tehdä myös rakennuspiirrokset…

Valmisteluja olin toki jo tehnyt ennen varsinaisen rakennusprojektin aloittamista, viime vuonna ostin loppukesästä hämähäkkikeinun pilkkahintaan ja talvella tilasin liukumäen ja kiipeilyseinän otteet. Viikko sitten käytiin Emilian kanssa ostamassa puutavaraa ja viime sunnuntaina maalasin ensimmäisen kerran telineen runkopuut. Varsinainen rakennusprojekti alkoi kuitenkin vasta eilen.

Day 1 – Ensimmäinen leikkitorni

Pari vuotta sitten kuvittelin rakentavani leikkimökin helposti ja nopeasti parissa päivässä. No ihan niin helposti se ei käynyt, vaan projekti imaisi useamman täysimittaisen työpäivän. Siksipä nyt olikin loistava tilaisuus aloittaa leikkikeskusprojekti kun edessä oli kokonaista neljä vapaapäivää ja ilmakin osui kohdilleen… Eilen aamulla pystytin ensimmäisen leikkitornin runkotolpat.

Tolppien pystytys nousi projektin ensimmäiseksi haasteeksi. Kiilasin ensimmäisen kolmemetrisen tolpan kiinni metallijalkaan ja lähdin sen jälkeen pohtimaan miten sen saan juntattua maahan. No en sitten millään, vaikka en se pihapiirin lyhyin kaveri ole koskaan ollut, ei minulla ollut edes A_tikkaiden avulla mitään saumaa ylettyä hakkaamaan yli kolmen metrin korkeudessa olevaa tolppaa maahan. Niinpä lopulta päädyin junttaamaan metallijalat ensin maahan ja vasta sitten kiilaamaan tolpat niihin kiinni.

Seuaava vaihe oli rakentaa puolentoista metrin korkeudelle lava, josta lähtee liukumäki. Se osa projektia sujui helposti ja ilman sen kummempia haasteita. Mitä nyt porakoneen akku meinasi loppua kesken homman.

Sitten vaan liukumäki kiinni ja ensimmäiset testilaskut, hyvin luisti. Seuraava vaihe selvisikin saman tien, lavalle oli rakennettava portaat mahdollisimman pian, sillä yhtäkkiä isin pääasiallinen työ muuttuikin telineen rakentamisesta viisivuotiaan tytön nostamiseen lavalle liukumista varten… Portaiden rakentamisessa ei kauaa nokka tuhissut ja sen jälkeen olikin pikaisesti kaiteiden rakentamisen vuoro, ettei liukuja tule pää edellä alas väärästä kohtaa…

Lavan ympärille rakennetut aidat olikin tämän ensimmäisen päivän viimeinen osio. Seuraavana päivänä onkin sitten toisen leikkitornin vuoro, sitten niiden väliin hämähäkkikeinu ja lopuksi katto molempien tornien päälle. Kuulostaa aika yksinkertaiselta, mutta kokemus on opettanut että mutkia saattaa hyvinkin vielä tulla matkan varrelle…

leikkitorni

Tästä on hyvä jatkaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.