Hae
Metallisydän

Venyttelyopas

Kuntosalitreeniä, tai oikeastaan mitä tahansa liikuntaa harrastavalle lihashuolto on erittäin tärkeää. Valitettavan usein se kuitenkin pääsee unohtumaan tai jää välistä ajanpuutteen (tai laiskuuden) vuoksi. Madaltaaksemme venyttelykynnystä, päätettiin Sarin kanssa laatia helpohko venyttelyopas blogin lukijoille.

venyttelyopas

Venyttelyopas

Säännöllisellä venyttelyllä säilytetään lihasten elastisuus, ehkäistään vammojen syntymistä ja nopeutetaan palautumista. Tärkein aika venyttelylle on 4 tuntia harjoituksen jälkeen. Silloin lihas on lyhimmillään. Kun se silloin venytetään pitkäksi, hyötyvät palautuminen ja elastisuus eniten.

Venytysliikkeitä on lukemattomia, tällä kertaa niistä käydään läpi vain pieni osa, niin sanottu perusvenyttely, jonka jokainen ehtii tehdä vaikka illalla tellevisiota katsellessaan. Kuten kuvista näkee, parhaimmillaan venyttely voi olla vaikka koko perheen yhteinen ajanviettohetki. Ei siis muuta kuin jumppamatot auki ja venyttelemään!

Olkapää

Pidä käsi vaakatasossa suorana ja toisella kädellä auttaen vedä se rintaan kiinni. Tehosta venytystä painamalla olkapää alas.

Ojentaja

Nosta käsi koukussa suoraan ylöspäin ja ikään kuin kurkota alas selkään. Auta toisella kädellä vetämällä venytettävää kättä taaksepäin.

Hauis

Ojenna kädet taakse suoraksi lattiaa vasten. Hae venytys hauikselle etsien hyvä asento kämmeniä kääntämällä.

Rinta

Kumarra eteenpäin toinen käsi suorana eteen ja venytettävän puolen käsi sivulle. Käännä rintaa niin että venytys tuntuu rintalihaksessa.

Selkä

Istu lattialla jalat suorana. Koukista toinen jalka ja ota vastakkaisella kädellä jalkapohjasta kiinni. Työnnä samanaikaisesti jalkaa suoraksi ja vedä yläkroppaasi selällä taaksepäin.

Kylki

Nosta toinen käsi suoraksi ylöspäin ja lähde taivuttamaan yläkroppaasi suoraan vastakkaiselle sivulle päin.

Pakara

Nosta jalka koukussa toisen jalan yli ja vedä polvea rintaa kohti. Pidä selkä suorana.

Takareisi

Istu lattialla venytettävä jalka suorana ja toinen jalka koukussa edessäsi. Nojaa venytettävän jalan päälle.

Etureisi

Lattialla istuessasi koukista toinen jalka kuvan osoittamalla tavalla niin, että sääri on aivan reiden vieressä. Kallista yläkroppaasi taaksepäin, mutta älä makuulle asti.

Vatsa

Makaa vatsallasi lattialla ja nosta käsillä yläkehoa kattoa kohden. Pidä kuitenkin koko ajan lantio tiukasti lattiassa.

Venyttely säännölliseksi

Venyttelystä olisi hyvä tehdä säännöllistä, jotta keho pysyy kunnossa ja lihakset elastisina. Kun jaksat venytellä säännöllisesti, huomaat että treenikin lähtee kulkemaan ihan uudella tavalla ja palautuminen nopeutuu.

Voit esimerkiksi tallettaa tämän postauksen kännykässä kirjanmerkiksi ja venytellä tämän yksinkertaisen ohjeen mukaan päivittäin (tai edes viikottain). Takaan että huomaat venyttelyn vaikutukset jo muutaman viikon jälkeen yleisenä hyvinvointina.

Jumppapatjalla mukavuutta venyttelyyn tai lasten leikkeihin

Toki pehmeällä matollakin venyttely onnistuu, mutta kyllä siihen reilusti enemmän mukavuutta tuo kunnollinen paksu jumppamatto. Samalla se voi venyttelyjen jälkeen toimia lasten leikki- ja pauhupaikkana.

Meidän jumppamatto on tilattu Gorillasportsista, missä on laaja valikoima erilaisia jumppamattoja.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.