Hae
Metallisydän

Todistusten numerot ja hymypatsaat

Kouluvuosi on taas ohitse, suvivirret laulettu (ainakin useimmissa kouluissa), numerot annettu ja todistukset jaettu. Opettajilla on ollut valtava työ taas arvostella kukin oppilas koemenestyksen, tuntityöskentelyn ja muiden kriteerien perusteella. Todistuksella ja sen numeroilla on valtava merkitys, se ohjaa lapsen koko tulevaisuutta, eikä vain jatko-opintoihin hakeutumisen osalta.
Ylpeys vai häpeä?
Tänä viikonloppuna on taas monia oppilaita kehuttu ja palkittu todistusten erinomaisista numeroista, jopa hymypatsaista – täysin ansaitusti. Samalla moni oppilas on ojentanut todistuksensa vanhemmilleen häpeillen, numerot kun eivät ole olleet luokan huipputasoa, aina ei edes keskitasoa. Nämä oppilaat saavat usein moitteita, ainakin kehoituksen panostaa koulutyöhön seuraavana vuonna enemmän ja ahkerammin.
Kehu vai moite?
Tilanne on sinänsä ristiriitainen, että usein juuri nuo moitteita saavat oppilaat ovat niitä, jotka kehuja eniten tarvitsisivat. Nämä oppilaat ovat tottuneet häpeään ja epäonnistumiseen jo kouluvuoden aikana kokeista tulleiden heikkojen numeroiden myötä. Kannustus ja kehut saattavat olla hyvinkin vieras asia, vaikka se saattaisi olla juuri se merkittävä asia, se joka saisi itsetunnon kohoamaan ja aikaan ”kyllä minäkin pystyn” – ajatuksen.
Yhtälailla ajatus siitä, että kutosen oppilas tekisi vähemmän töitä koulumenestyksensä eteen kuin kympin oppilas saattaa hyvin olla harhaa. Varmasti on kutosen oppilaita, jotka eivät syystä tai toisesta panosta koulunkäyntiin. Tuo syy saattaa kuitenkin olla laiskuuden sijaan esimerkiksi oppimisvaikeudet tai keskittymisen häiriöt ja todellisuudessa tällainen oppilas joutuukin tekemään koulutyönsä onnistumiseksi huomattavasti enemmän töitä kuin lahjakas kympin oppilas. Kotiolot saattavat olla raskaat ja se heijastua koulutyöhön. Siinä kun kouluvuoden lopuksi vielä saa kuulla epäonnistuneensa ja pahimmassa tapauksessa päälle lauseen ”ei sinustakaan koskaan taida tulla mitään”, ei ole ihmekään jos seuraavana kouluvuotena motivaatio on entistä enemmän hukassa.
Muistetaan siis kehua lapsiamme kunnialla hoidetusta kouluvuodesta ja hyvistä suorituksista, niitä löytyy aivan varmasti ihan jokaiselta.
P.S.
House of Brandonissa alkoi eilen kesäale, nyt löytyy edullisesti niin kesämekkoa hellekeleille kuin lämpimämpää hupparia viileisiin iltoihin, käy nappaamassa omasi ennen kuin loppuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *