Hae
Metallisydän

Mitä Ukrainan tilanteesta pitäisi ajatella?

Euroopassa on sota, Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Ohjukset räjähtelee ja ihmisiä kuolee. MIten tällainen on mahdollista ja mitä siitä pitäisi ajatella? Ajatukset on varmasti ihan kaikilla sekavat, mitä sota tarkoittaa nykypäivänä? Mitä siitä seuraa laajemmassa mittakaavassa? Onko mahdollista että sota leviää laajemmalle, jopa Suomeen asti? Mitä Ukrainan tilanteesta pitäisi ajatella?

Mitä Ukrainan tilanteesta pitäisi ajatella?

Ensimmäiseksi nousee tietysti mieleen pelko. Venäjä on myös meidän naapurimaamme, milloin katse suuntautuu Suomen suuntaan ja leviääkö sota myös tänne meille? Onko Suomi seuraava maa johon Venäjä hyökkää? Meillä on kaikilla jossakin määrin muistissa tai ainakin tiedossa omat talvisotamme ja jatkosotamme. Tuskin kukaan kuitenkaan vasta pari kuukautta sitten itsenäisyyspäivänä Tuntematonta Sotilasta televisiosta katsellessan ajatteli, että nykypäivänä olisi mahdollista että Euroopassa syttyisi sota. Nyt se on kuitenkin todellista totta.

Millaista sota on nykypäivänä?

Millaista sota on nykypäivänä? Asejärjestelmät ovat aika paljon erilaisia kuin toisen maailmansodan aikaan. Tuskin tänä päivänä enää Antti Rokka juoksisi juoksuhaudassa kivääri kainalossa? Vai juoksisiko? Ja olisiko sillä mitään merkitystä vaikka juoksisikin? Ja moniko meistä nykypäivän reserviläisistä selviäisi viikkakaan metsässä saati jaksaisi juosta tai kaivaa poteroita pelkän näkkileivän voimalla? Silloin 70 vuotta sitten ihmiset tekivät raskasta ruumiillista työtä ja olivat fyysisesti aivan erilaisessa kunnossa kuin me nykyajan sovaperunat.

Mutta vaikka sota ei suoraan Suomeen asti ulottuisikaan, on sillä varmasti valtava vaikutus myös meihin suomalaisiin, kuten kaikkiin muihinkin eurooppalaisiin. Enkä nyt tarkoita pelkästään entisestään nousevaa bensan hintaa. Tuskin osaamme kuvitellakaan kaikkia vaikutuksia joita tällä sodalla vielä tulee olemaan ihan meihin kaikkiin, suoraan tai välillisesti.

Entäs se Nato? Pitäisikö meidän hakea jäsenyyttä?

Tähän suureen kysymykseen en osaa ottaa kantaa. Puolustusliiton jäsenyys toisi ehkä jossakin määrin turvaa, mutta samalla provosoisi Venäjää. Toivon hartaasti että päättäjämme tekevät oikeita ratkaisuja, niillä voi olla isoja vaikutuksia meidän tulevaisuuteemme.

 

Tähän kirjoituksen loppuun on todettava, että tämä on puhtaasti omaa pohdintaani, enkä todellakaan ole hyvin perillä asian mistään osa-alueesta. Olen ihan tavallinen tavis omine pelkoineni ja pohdintoineni. Tällä hetkellä pyrin itse olemaan ahdistumatta ja jatkamaan normaalia arkea mahdollisuuksien mukaan. Saatan toki kaivaa pari poteroa takapihalle ihan vaan harjoituksen vuoksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.