Hae
Metallisydän

Onko sulla rahaa ruokaan?

Taas on se aika kuusta kun tilipäivään on vielä aikaa ja pankkitilin saldo alkaa lähennellä nollaa. Täytyy ihan oikeasti hiukan miettiä mitä voi ostaa ja mitä ei…

rahaa

Onko sulla rahaa ruokaan?

Meillä on asiat hyvin, laskut on maksettu ja mitään erikoista ei tarvita, rahat riittää kyllä ruokaan. Ja olisihan sitten vielä säästötili ja luottokortti ja muita keinoja selviytyä jos oikeasti tiukille menisi, S-bonustilillekin taitaa muutama satanen olla kertynyt. Eli kyllä tässä selvittäisiin vaikka jotain odottamattomia kulujakin sattuisi tulemaan. Kaikilla asiat ei ole ihan yhtä hyvin…

Luin jokin aika sitten tekstin köyhyydestä, lähdettä en valitettavasti muista, mutta yritän hiukan kirjoittaa sen sisältöä ulkomuistista. Tekstissä perheen äiti kertoi miten perjantaina töistä kotiin ajaessaan oli huokaissut helpotuksesta. Tili oli totaalisen tyhjä, aamulla kotoa kerätyillä viimeisillä kolikoilla ja tyhjillä pulloilla äiti oli saanut ostettua hiukan ruokatarpeita perheelle viikonlopuksi. Kaikki oli mennyt viimeistä penniä myöten, mutta niillä selvittäisiin. Maanantaina olisi tilipäivä. Bensakin riittäisi juuri ja juuri maanantaina ajaa huoltoasemalle tankkaamaan. Tiukalle oli mennyt, mutta tästäkin kuukaudesta oli selvitty, juuri ja juuri.

Silloin mies kotoa soitti ja kertoi lapsen tuoneen koulusta syntymäpäiväkutsun, lapsen kaverilla olisi synttärijuhlat sunnuntaina. Äiti oli purskahtanut itkuun, lahjaan ei yksinkertaisesti ole rahaa, ei yhtään. Nyt täytyy äkkiä miettiä mistä vaatteesta voisi luopua, minkä voisi myydä netissä pikaisesti saadakseen lapselle rahaa kaverin lahjaan.

Samassa tekstissä tuo äiti pohti työpaikoilla kerättäviä kimppalahjoja. ”Jos kaikki laittaa vitosen niin saadaan ostettua Sirpalle jotain kivaa” – Entä jos ei ole sitä vitosta? Häpeä siitä, että ei voi keräykseen osallistua, sepitelmä tekosyystä miksei, muiden katseet, ”eikö se halua osallistua?” Häpeä.

rahaa

Oma tyhjenevä tili ei enää tuon tekstin lukemisen jälkeen tuntunutkaan ollenkaan niin kamalalta. Jotenkin sitä vaan sokeutuu asialle, tuijottaa sitä oman tilin saldoa ja miettii vain niitä farkkuja jotka oli jätettävä tässä hetkessä ostamatta. Arjen haasteissa on hyvä välillä pysähtyä miettimään miten hyvin ne omat asiat lopulta oikeasti onkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.