Hae
Metallisydän

Terveellistä roskaruokaa osa 1 – Hampurilaiset

Roskaruuasta puhuttaessa ensimäisten joukossa mieleen nousee hampurilaiset. Osalle mielikuva rasvaa tihkuvasta majoneesilla kyllästetystä hampurilaisesta saa veden kihoamaan suuhun, osalle sellainen on kammotus. Tässä ”terveellistä roskaruokaa” sarjan ensimmäisessä osassa valmistetaan hampurilaisia, jotka varmasti saavat veden kielelle, mutta sopivat terveellisempäänkin elämäntyyliin.

Terveellistä roskaruokaa osa 1 – Hampurilaiset

Hampurilainen koostuu perinteisesti kolmesta osasta, sämpylästä, pihvistä ja lisukkeista. Aloitetaan tällä kertaa siitä ainakin itselleni tärkeimmästä, eli pihvistä.
Itselleni pihvi on hampurilaisen tärkein osa. Terveellisten hampurilaisteni pihviksi ei kelpaakaan mikä tahansa kaupan valmis jauhelihapihvi, ei itseasiassa yksikään kaupan valmiista jauhelihapihveistä, vaan jotta pihvi on paras mahdollinen, se tehdään itse.

Täydelliset hampurilaispihvit

400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
1/2 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
sopivasti sipulia, suolaa ja mustapippuria
Valmistaminen on helppoa, ensin sekoitetaan ruokakerma ja korppujauhot, annetaan hetken aikaa turvota ja lisätään loput ainekset. Sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja muotoillaan ohuehkoiksi pihveiksi. Laitetaan uuniin ja kypsytetään kunnes pihvit ovat valmiita.

Sämpylät

Sämpylöiden kohdalal vaihtoehtoja on useita. Paras vaihtoehto on luonnollisesti leipoa sämpylätkin itse, vaikka TÄMÄN ohjeen mukaan. Itse päädyin tällä kertaa helpompaan vaihtoehtoon ja ostin kaupasta parikin erilaista sämpylävaihtoehtoa, kaurasämpylöitä, ruissämpylöitä ja ihan perinteistä ruisleipää.

Muut täytteet

Muiden täytteiden osalta vaihtoehtoja on vielä enemmän. Koska tarkoitus on valmistaa terveellisempiä vaihtoehtoja hesen hampurilaisille, kannattaa erilaiset hampurilaiskastikkeet jättää hankkimatta. Uskokaa pois, maku on erinomainen ilmankin.
Itse valitsin täytteiksi salaatinlehtiä, siivutettua tomaattia, cheddar-juustoa, ketsuppia ja sweet-chili kastiketta. Myös esimerkiksi jokin kevyt kermaviilikastike sopii varmasti erinomaisesti hampurilaisen täytteeksi.

Voittaja?

Niistä sitten kokoiltiin erilaisia herkullisia yhdistelmiä. Oma suosikkini oli ehdottomasti ruissämpylän väliin tehty hampurilainen. Voitti mennen tullen pikaruokaloiden hampurilaiset ja suuren osan ”parempienkin” ravintoloiden hampurilaisista.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

4 kommenttia

 1. sfsdfas kirjoitti:

  Kannattaa tehdä ens kerralla pihvitkin ihan vaan pelkästä jauhelihasta! Korppujauhot sun muut on ihan tyhjää täytettä 🙂 Näin tehdään esim. ihan oikeissa ravintoloissakin. Eli hyvää jauhelihaa ja mausteita, painellaan pihveiksi ja paistetaan. Nam <3

 2. Vera kirjoitti:

  Yhdyn edelliseen kommenttiin,ohuita pihvejä kunnon lihasta ja pakastimeen muutamaksi tunniksi, siitä uuniin?

 3. Essi kirjoitti:

  Suosittelen heittämään tuota sweet chili-kastiketta turkinjogurttiin, parempaa kun mikään ”chili”-majoneesi.

 4. Nimetön kirjoitti:

  Älä markkinoi tätä terveellisenä, sillä eläinperäiset tuotteet aiheuttavat tunnetusti syöpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *