Hae
Metallisydän

Viisi vinkkiä vanhemmuuteen

Nykysuomessa ammattiin kuin ammattiin tarvitaan koulutus. Puusepäksi voi valmistua ammattikoulusta kolmessa vuodessa ja lääkäriksi opiskellessa hurahtaa helposti kymmenen vuotta. Maailman tärkeimpään tehtävään, vanhemmuuteen ei kuitenkaan ole koulutusta tarjolla, vaikka se monesti on juuri se tehtävä, johon koulutusta ja tukea kaikkein eniten kaipaisi.

vanhemmuuteen

Viisi vinkkiä vanhemmuuteen

Vanhemmaksi voi ryhtyä kuka tahansa, ilman minkäänlaista koulutusta. Osa toki on siinäkin tehtävässä kuin kala vedessä ja osaa hoitaa kiperimmätkin tilanteet käden käänteessä – tai siltä ainakin ulkopuolisen silmään näyttää, taustalla saattaa olla hyvinkin epävarma vanhempi, joka kaipaisi suuresti tukea vanhemmuuteensa.
Mitään viisastenkirjaa en minäkään pysty tarjoamaan, mutta annan tässä kuitenkin muutaman ihan konkreettisen vinkin, joita olisin ehkä itse kaivannut vanhemmuuden alkutaipaleella.

Emilian Vimma-collaripaita ja Sarin Vero Moda -toppi ja Pieces-huivi House of Brandon verkkokaupasta

1 – Varaudu jatkuviin ikävaiheisiin

Teini-ikään asti lapsen elämä koostuu erilaisista ikävaiheista. On uhmaikää toisensa perään, on itsenäistymisvaihetta ja on taantumisvaihetta ja lopuksi vielä murrosikä, joka ei joillakin lapsilla lopu ikinä. Aina kun ehdit huokaista helpotuksesta yhden ikävaiheen hiipuessa, puskee toinen jo päälle. Lohdutukseksi voisi ehkä sanoa, että ei se vanhemmuus ainakaan tylsää ole.

Emilian Me Too -housut ja Jarin Better Bodies -housut ja Jack & Jones -paita House of Brandon verkkokaupasta

2 – Löydä omaa aikaa

Kaikkien lapsen ikävaiheiden keskellä vanhemman on elintärkeää löytää jostakin myös sitä kuuluisaa omaa aikaa, ilman sitä tulee kuppi takuuvarmasti täyteen ennemmin tai myöhemmin. Puusepällä ja lääkärillä on vapaapäivät ja kesälomat, niistä vanhemman on turha haaveilla, eikä siitä vanhemmuudesta oikeasti kovin pitkää lomaa haluaisikaan pitää, vaikka se joskus siltä ehkä tuntuisi. Oli kyse sitten liikuntaharrastuksesta tai vaikka käymisestä kahvilassa kerran viikossa, lyhyetkin hetket omaa aikaa silloin tällöin auttavat sinua jaksamaan ja tekevät sinusta paremman vanhemman.

Sarin Vero Moda -jumpsuit ja Emilian Me Too -housut House of Brandon verkkokaupasta

3 – Valitse taistelusi

Oli lapsi sitten missä ikävaiheessa tahansa, se sisältää jonkinlaista taistelua. Oli kyse sitten taaperon hampaiden pesemisestä, eskarilaisen vaatteiden pukemisesta tai pipon käyttämisestä murrosiässä, taistella saa jos haluaa, päivästä toiseen, tilanteesta toiseen. Tässä on hyvä muistaa, että periksi antaminen silloin tällöin ei tee sinusta huonoa vanhempaa. Silloin tällöin voi ihan hyvin antaa eskarilaisen mennä päiväkotiin paita väärinpäin ja housut hameen päällä, eikä se teini siihen kuole vaikak ei ihan joka päivä pipoa käyttäisikään. Kaikista asioista ei kannata taistella, valitse taisteluiksesi ne asiat, joilla on oikeasti merkitystä.

Emilian Me Too -housut ja Jarin Better Bodies -housut ja Jack & Jones -paita House of Brandon verkkokaupasta

4 – Aina ei vaan jaksa

Vaikka kuinka varautuisit ikävaiheisiin, pitäisit kiinni omasta ajasta ja valitsisit taistelusi, ei aina vaan jaksa – ja sekin on ihan okei. Ei aina tarvitsekaan jaksaa, vanhempikin on joskus vain ihminen, vaikka suurimman osan ajasta onkin supersankari. Aina joskus on kuitenkin ihan okei antaa itsensä olla väsynyt tai itkeä, se on kuitenkin yksi vanhemmuuden tärkeimpiä asioita, opettaa lapselle mitä on olla ihminen.

Emilian Vimma-collaripaita ja Sarin Vero Moda -toppi ja Pieces-huivi House of Brandon verkkokaupasta

5 – Voita lotossa

Viimeisenä se tärkein vinkki vanhemmuuteen. Lasten kasvatus on niin törkeän kallista, ettei sitä kannata harkitakaan ennen kuin on voittanut Eurojackpotissa. Joissakin tapauksissa olen kuullut myös ihan perinteisen lottovoiton riittäneen, mutta ne tapaukset taitavat olla nykyisin aika harvassa…

Sarin Vero Moda -jumpsuit ja Emilian Me Too -housut House of Brandon verkkokaupasta

Bonusvinkki

Ikävaiheistaan, kiireisyydestään, taisteluistaan, raskaudestaan ja kalleudestaan huolimatta vanhemmuus on ylivoimaisesti paras juttu koko maailmassa. Muista nauttia siitä täysillä, ihan joka hetkestä.

P.S.

Kuvat on meidän laivaristeilyltä viikonlopulta, mistä me ainakin nautittiin ihan täysillä koko kolmikko. Kuvien vaatteet on suurimmaksi osaksi tilattu House of Brandon verkkokaupasta. Nyt saat House of Brandoniin 15 euroa shoppailurahaa yli 60 euron tilaukseen koodilla SUMMER2018. Koodi on voimassa 28.5.2018 asti.

2 kommenttia

 1. Mirja kirjoitti:

  Tyttäreni tuumasi minulle sairaanhoitajakoulua käydessäni, että ”äiti sä käyt sairaanhoitajakoulua etkä mitään äitiyskoulua!” Taustalla taisi olla erimielisyys mielisyys jostain asiasta 😀

  • Metallisydän kirjoitti:

   😀 😀
   Välillä kyllä tuntuu että jonkinlainen isyyskoulu olis voinut olla ihan paikallaan… 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.