Hae
Metallisydän

Liikennemerkkiuudistus tulee – Mitä seuraavaksi keksittäisiin?

Siitä on jo jonkin aikaa kun muutettiin ammattinimikkeet sukupuolineutraaleiksi, nyt on liikennemerkkien vuoro, tai niin ainakin sosiaalisessa mediassa kohutaan. Vaikka Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori kuinka Iltalehden haastattelussa väittää, ettei sukupuolineutraalius ole millään tasolla liikennemerkkiuudistuksen taustalla, saa siitä silti helposti sellaisen kuvan. En siis yhtään ihmettele sosiaalisen median kohua uusista liikennemerkeistä, niitä kun on ainakin näin maallikon nähden muutettu juurikin siihen sukupuolineutraaliin suuntaan, oli se sitten tarkoitus tai ei…

Sukupuolineutraalit liikennemerkit

Jossain määrin pystyn ymmärtämään perustelut ammattinimikkeiden muuttamisen taustalla. Varmasti löytyy sähköasentajia, jotka eivät halua tulla kutsutuksi sähkömiehiksi tai asianajajia, jotka eivät halua olla lakimiehiä. Mutta jos nyt leikkisästi kuvitellaan, että liikennemerkkien uudistamisen taustalla sittenkin olisi jonkinasteista mielensäpahoittamista (tai sen pelkoa), kertokaa ihmeessä millä tavalla uudistettu tikku-ukoilla kuvitettu jalkakäytävän merkki on informatiivisempi tai selkeämpi kuin aiempi, jossa selvästi miespuolinen henkilö kävelee käsi kädessä tytön kanssa (isä ja tytär?)?

Aivan, tiedän, ei saa sanoa tikku-ukko, joku voi kokea sen loukkaavana ja sukupuolisyrjintänä. Parempi termi olisi varmasti tikkuhenkilö, tikkuihminen tai jokin muu yhtä tökerö termi.

Hame vai ei?

Ei minulla ole mitään liikennemerkkien uudistamista vastaan, jos siihen olisi oikeasti tarvetta. Jotenkin vaan huvittaa kaikki tällainen sukupuolineutraaliudesta vouhottaminen, oli se sitten alkujaan liikennemerkkien muuttamisen taustalla tai ei… Eikö senkin ajan ja resurssit olisi voinut käyttää johonkin ihan oikeasti hyödylliseen?

Mitä väliä sillä on, onko Lapsia-liikennemerkissä toisella lapsista hame vai ei? Omaan silmääni tuo uusi merkkiehdotus nyt ainakin näyttää melkolailla hölmömmältä, eikä se johdu hameesta tai sen puuttumisesta.

Muitakin uusittuja liikennemerkkejä

Uusimisehdotuksia on tehty monille muillekin liikennemerkeille, nuolien kärkiä on muutettu,  moottoripyörä modernisoitu, ja polkupyörä muutettu muistuttamaan maastopyörää. Näiden kaikkien muidenkin uudistusten tarpeellisuutta tulee ainakin itse hiukan kyseenalaistettua. Miten tarpeellista on esimerkiksi Ratsastustie -merkkiin tehty uudistus? Miten paljon aiempaa informatiivisempi, selkeämpi ja ymmärrettävämpi on uusi merkki, jossa ratsastajan pää on irroitettu vartalosta ja siihen on lisätty lippa?

Sitäpaitsi, itse koen tällaisena kananmunanmallisen pään omaavana uusien merkkien korostetun pyöreät päät loukkaavina ja meitä munapäitä sortavina. Pitäisikö tässä ihan mielensä pahoittaa ja lähteä kasaamaan mielenosoitusta?

3 kommenttia

 1. Minttuliina kirjoitti:

  Nuo uudet liikennemerkit ovat aivan järkyttäviä, niistä puuttuu tyylikkyys, eikä ne edes muistuta ihmisiä vaan tyyliin ”Big Hero hahmoja”. Ammattinimikkeet on asia erikseen maailman muuttuessa, mielikuva, jos esimerkkinä sähköala olis alunperin ollu naisvaltainen niin ei miehellekkään sopisi nimike sähkönainen ?

 2. Nimetön kirjoitti:

  ”Jotenkin vaan huvittaa kaikki tällainen sukupuolineutraaliudesta vouhottaminen, oli se sitten alkujaan liikennemerkkien muuttamisen taustalla tai ei…”

  Eli faktoille sinänsä aivan sama mutta ärsyttää silti, ja kukaan ei vissiin oikeasti ole vouhottanut mutta siltikin vouhotus on järjetöntä. Ainoat kai ketkä tässä vouhottaa on juuri kaltaisesi.. Ja sitten voidaankin miettiä että kukas se mielensä pahoittaa, ja ihan tavallisesta tieliikennelain uusimisen yhteydessä tehtävästä merkkien päivityksestä. Että sillai.

 3. Nimetön kirjoitti:

  Nuo uudet liikennemerkit ovat rumia. Pitäisi muistaa myös se että vanhat liikennemerkit ovat vakintuneet jo osaksi suomalaista kulttuuria, eikä niitä siitäkään syystä tulisi noin vaan lähteä muuttelemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.